Den misstänkte mannen kunde fortsätta utbildningen Foto: Arkivbild

Misstänkt våldtäktsfall rapporterades inte av KTH

Publicerad

Tre kvinnliga studenter på Kungliga tekniska högskolan, KTH ska ha blivit våldtagna eller utsatta för våldtäktsförsök av andra studenter, det skriver Svenska Dagbladet.

SvD:s granskning visar att högskolan kände till minst ett av fallen men ändå lät bli att rapportera till disciplinnämnden som har mandat att stänga av eller varna studenter. Den misstänkte våldtäktsmannen kunde alltså fortsätta på utbildningen, trots det obehag det innebar för den kvinnliga studenten.

Sissi Rizko, utbildningsutvecklare på KTH, som då var studievägledare, menar att ledningen tog sitt ansvar och att de erbjöd stöd både till kvinnan och den misstänkta gärningsmannen.

Erbjöd samtalsstöd

– Vi kan inte agera som om han var fälld. De åtgärder vi vidtog var att erbjuda samtalsstöd och hjälp som behövdes för att de skulle må bra och inte lida mer av händelsen, säger hon till tidningen.

Den utsatta kvinnan valde att hoppa av kursen eftersom den misstänkte mannen studerade i samma klass som hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer