Trappuppgången där den misstänkta våldtäkten skedde. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Misstänkta för gruppvåldtäkt i Fittja försatta på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

De tre männen, som står åtalade misstänkta för en gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja, har släppts fria i avvaktan på dom. Det tyder på att tingsrätten kommer att fria dem från grov våldtäkt.

– Vi fick beskedet av Södertörns tingsrätt i går eftermiddag att de hävt häktningsbesluten, bekräftar vice chefsåklagare Anders Hirsch vid åklagarkammaren i Södertörn för SVT Nyheter Stockholm.

Vad tyder det på?

– Att de med allra största sannolikhet inte kommer att dömas för den allvarliga gärning de står åtalade för. Däremot är det fortfarande möjligt att de kan dömas för någon lindrigare gärning, säger Anders Hirsch.

Ska ha filmats med mobiltelefon

De tre männen misstänks ha våldtagit en kvinna flera gånger i ett trapphus i Fittja förra sommaren. Den misstänkta våldtäkten ska ha skett när kvinnan ville köpa droger av männen.

Kvinnan har i förhör berättat att så många som 15-20 män befann sig i trappuppgången under tiden, varav ungefär åtta av dem ska ha våldtagit henne.

De åtalade männens försvar har varit att kvinnan inte haft pengar att betala drogerna med utan erbjudit sex som betalning. En av männen uppger att han filmade händelsen med mobiltelefon, men telefonen har inte återfunnits.

Allvarliga skador

Samtidigt visar läkarundersökningen av kvinnan att hon hade skador på stora delar av kroppen. Läkaren som undersökte kvinnan säger i förhör att hon träffar många utsatta kvinnor men att de här skadorna ”var något utöver det ordinarie”. Kvinnan skickades även vidare för röntgen och specialistundersökning av skallen då läkaren var orolig för skallskador och inre blödning.

Känner sig rättslös

Via sitt målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz reagerar kvinnan starkt på uppgifterna att de tre männen släppts.

– Min klient reagerar mycket starkt och känner sig rättslös. Hon kommenterar ”Vem ska tro på mig jag är ju missbrukare och beter mig inte som det perfekta offret domstolen är van vid”, säger Elisabeth Massi Fritz i en skriftlig kommentar.

Dom den 19 december

Totalt åtalades fem män – tre män åtalades för grov våldtäkt och det är de som nu har släppts i väntan på domen som kommer 19 december. Ytterligare två män är åtalade för medhjälp, de har dock inte suttit häktade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet