Misstänkte skolledaren fick nytt jobb – referenskoll föll mellan stolarna

Uppdaterad
Publicerad

Den skola i norra Stockholms län som anställde den nu åtalade man som misstänkt ha förgripit sig på flera elever, försökte få referenser från den senaste skolan men fick inget svar.
– Det var ingen som ringde tillbaka, säger rektorn.

2017 varslades skolledaren i 40-årsåldern från den skola i Stockholms innerstad där han misstänktes ha förgripit sig sexuellt på en elev. Polisutredningen lades ner men mannen fick ändå sluta efter de allvarliga misstankar som riktats mot honom om att han vid upprepade tillfällen förgripit sig på en nioårig elev.

Direkt efter sommaren fick mannen ett nytt jobb i norra Stockholms län. En grundskola med barn från förskoleklass till sjätte klass gav honom en hög tjänst. De fick aldrig några referenser från hans tidigare skola.

– Jag ringde till skolan och lämnade meddelande vid vad jag minns var två tillfällen. Jag bad att få tala med rektorn eller personalansvarig, men det var ingen som ringde tillbaka, säger rektorn vid den skola som mannen fick anställning på.

Skolan i Stockholms innerstad hävdade först att de aldrig blev kontaktade men efter ett samtal med SVT Nyheter under måndagseftermiddagen säger den dåvarande rektorn att de fick meddelandena.

– Som jag minns det så ringde vi tillbaka vid ett par tillfällen men fick inget svar och sen rann det väl ut i sanden, säger den dåvarande rektorn på innerstadsskolan.

Kollega lämnade goda referenser

Rektorn, som ville anställa mannen, tog dock kontakt med en annan referens som den anklagade mannen hade lämnat – en lärarkollega på innerstadsskolan. Den personen lämnade goda referenser. Vid tidpunkten var anklagelserna mot mannen kända bland kollegor.

– Hade vi fått några som helst indikationer på det som hänt så hade vi aldrig anställt honom, säger rektorn.

Skolan tog också referenser från mannens näst senaste anställning, en annan skola i innerstan, där han jobbat i 14 år. De gav goda referenser.

Skolan fick sedan efter några månader höra rykten om misstankarna och konfronterade då mannen, som valde att säga upp sig omgående.

Mannen häktades i januari misstänkt för cirka 20 grova sexuella övergrepp på en då nioårig pojke. Övergreppen ska ha skett på skolan och i mannens hem. Han misstänks även för att ha utnyttjat två elever för sexuell posering 2009 och 2012 på den skola han arbetade på tidigare. Rättegången pågår i Stockholms tingsrätt och beräknas vara avslutad på fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer