Moa Kiander arbetar med kompismatchning mellan nya och etablerade svenskar. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Kompisförmedlaren Moa ger fem tips på hur du skaffar en ny vän

Uppdaterad
Publicerad

De flesta svenskar som deltar i programmet ser kompisförmedlingen som ett sätt att hjälpa integrationen. Men många är också nyfikna på att få en vän med annan kulturell bakgrund. Moa Kiander som arbetar som kompisförmedlare ger sina bästa tips på hur man skaffar en ny vän.

De nya svenskarna är oftast ute efter en kompis att kunna prata det svenska språket med. Förutom att få ett jobb och tjäna sina egna pengar är den sociala biten viktig för att förstå sin omgivning.

– Att kunna fråga någon ”Varför pratar ni inte med varandra på bussen?” eller ”Varför tittar alla i sin telefon?”. Om man då får veta att ”Nej, men vi är inte så sociala i Sverige, det är inget konstigt” då är det helt plötsligt inga konstigheter längre, säger Moa Kiander.

Negativa effekter av att människor inte möts

Moa Kiander ser att det finns en stor problematik kring att människor i samhället inte möts.

– Det leder till exkludering, fördomar och att man tror mycket om människor man inte känner. När vi möts händer väldigt många saker, då får vi utbytet, erfarenheterna och kunskapen om varandra. Det kan i sin tur leda till att vi kan tillvarata vår gemensamma potential, säger hon.

Så går matchningen till

Djupintervjuer matchar samman etablerade och nya svenskar.

Kön, ålder, intressen, familjesituation, yrkesbakgrund är viktiga komponenter.

Dessutom tar man hänsyn till särskilda önskemål om vilken slags person kompisen vill lära känna.

När en match har hittats blir kompisarna inbokad på en första träff. Den görs tillsammans med Kompis Sverige för att det ska kännas tryggt och seriöst samt för att deltagarna ska få lite information. Efter det träffas kompisarna på eget initiativ och bestämmer själva vad de vill göra.

Föreningen anordnar även sociala aktiviteter som kompisarna kan delta i om de vill.

Om Kompis Sverige

Syftet med kompisförmedlingen är att bryta fördomar och minska språkbarriärer.

Genom vänskapen uppnås framför allt tre mål; de nya svenskarna får öva på språket, både de etablerade och de nya svenskarna får ett utökat kontaktnät samt att de båda får ett utbyte av varandra i form av nya perspektiv.

Kravet är att kompisparen ska umgås i minst sex månader, men förhoppningen är att skapa varaktiga vänskapsrelationer.

Sedan starten år 2013 har föreningen matchat ihop ungefär 5 300 kompisar. Cirka sju av tio fortsätter att ses efter sex månader.

I dag har Kompis Sverige samarbeten med sex olika kommuner: Värmdö, Botkyrka, Haninge, Sollentuna, Kristianstad och Lunds kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.