Länsstyrelsen har kartlagt mobiltäckningen i Stockholms skärgård, bland annat med hjälp av ett mätinstrumentet bestående av upp till sex mobiltelefoner med olika operatörer. Foto: SVT

Mobiltäckningen i skärgården bättre – men bäst till sjöss

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltäckningen i Stockholms skärgård har blivit märkbart bättre de senaste sex åren. Det konstaterar länsstyrelsen i en ny rapport.

Samtidigt visar kartläggningen att det är stora skillnader i täckning mellan olika operatörer i olika delar av skärgården.

Länsstyrelsen har kartlagt mobiltäckningen i skärgården, bland annat genom att ha med mobiltelefoner med olika operatörer på Waxholmsbolagets båtar. Men även många boende i skärgården har hjälpt till med insamlandet av data.

– Resultatet visar att under de senaste sex åren så har mobiltäckningen märkbart blivit bättre i många delar av skärgården, men det finns arbete kvar för att förtäta näten och öka kapaciteten, säger Claes Palmgren, regional bredbandskoordinator på länsstyrelsen.

Bättre täckning på vattnet än på land

Enligt Claes Palmgren kan en stor del av förbättringen tillskrivas operatörernas övergång till 4G-bandet. Samtidigt har fibernätet byggts ut på öarna, och fiberanslutna master har bäst möjlighet att leverera full kapacitet i mobilnätet.

Kartläggningen visar också att täckningen är märkbart bättre på vatten än på land i nästan hela mätområdet.

Hela rapporten går att läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.