Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulrika Knutson, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, skarpa kritik mot M-politikernas inlägg på X: ”Urgammal antisemitisk konspirationsteori”. Foto: SVT/Skärmdump från X

Moderat i Österåker anklagas för att sprida antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Den moderata kommunpolitikern Andreas Adolfson i Österåker får kritik för att sprida antisemitistiska konspirationsteorier på plattformen X, tidigare Twitter.

– Det är mycket anmärkningsvärt att en kommunpolitiker sprider den här typen av konspirationsteorier, säger Ulrika Knutson som är ordföranden i Svenska kommittén mot antisemitism.

Andreas Adolfson sitter som ledamot i utbildningsnämnden i Österåker. Moderaterna skriver också att han är opinionsbildare i sociala medier.

På X skriver Andreas Adolfson bland annat att den judiska familjen Rothschild ”äger USA” och har ”stått för uppbyggnaden av staten Israel”.

– Detta är en urgammal antisemitisk konspirationsteori. Att judarna ingår i den högsta makten och kontrollerar medierna och pengarna. Det är inget man kan låtsas vara okunnig om. Det är allmänkunskap, säger Ulrika Knutson.

Förstår inte kritiken

Flera personer och organisationer har kritiserat Andreas Adolfsons uttalande men han skriver själv på X att han inte ser vad som skulle vara antisemitiskt. 

– Det är korkat. Det är en flagrant bild av antisemitisk karaktär, säger Ulrika Knutson.

Moderaterna kommenterar i sms

SVT har sökt Andreas Adolfson som inte återkommit.

Moderata kommunstyrelseordförande i Österåker, Michaela Fletcher, skriver i en kommentar att hon har “pratat med personen i fråga som förstår allvaret i situationen och är djupt ångerfull. Det är viktigt att markera när övertramp sker, särskilt i en situation där antisemitismen ökar i Sverige”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.