Under Järvaveckan meddelade Ulf Kristersson att Moderaterna kommer att delta i den migrationskommité som de kritiserat hårt. Foto: Anders Wiklund/TT

Moderaterna deltar i migrationskommittén

Uppdaterad
Publicerad

I fredags när regeringen presenterade direktiven till den parlamentariska utredningen om den framtida migrationspolitiken var Moderaterna mycket kritiska och tveksamma till att ens vara med. Trots det kommer partiet att delta, meddelar partiledare Ulf Kristersson.

– Vi brukar delta i utredningar även när de är dåliga, då har man ju extra starka skäl till att berätta vad som borde göras istället. Men det här är en riktigt dålig utredningsförutsättning, för den här regeringen har beställt en utredning som ska öka invandringen till Sverige – det är inte det Sverige behöver. Vi har stora integrationsproblem. Vi borde snarare minska invandringen än att öka den, säger Ulf Kristersson till SVT Nyheter.

Hur stor ska invandringen vara?

– Det är en sådan fråga som en seriös invandrarutredning verkligen skulle gå till botten med. Givet hur Sverige ser ut, hur svensk välfärdspolitik ser ut, hur stora integrationsproblem vi har – vad klarar vi av just nu? Det är en svår fråga, jag har inget exakt svar. Jag skulle tro att svaret ligger någonstans i det nordiska snittet, då är det väsentligt färre människor än som kommer varje år idag till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2019

Mer i ämnet