– Företagarna bör få en chans att framföra vad som behövs, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (C). Foto: Moderaterna/Liberalerna/Centerpartiet

Starka reaktioner på Stockholms fall

Uppdaterad
Publicerad

Att Stockholms företagsklimat hamnar på plats 123 av landets alla 290 kommuner skapar starka reaktioner hos oppositionen i stadshuset.

När svenskt näringsliv rankar företagsklimatet i Sveriges städer, hamna Stockholm långt ner på listan. På fem år har Stockholm gått från plats 22 till 123 och det har fått Stockholms politiker att reagera.

– Jag är besviken på siffrorna och på att majoriteten i Stockholm inte fokuserar på ett gott företagsklimat. Det är en grundförutsättning för stadens fortsatta välstånd som både skapar arbetstillfällen och rustar Stockholm för sämre tider, säger Karin Ernlund Centerpartiets gruppledare Stockholms stad.

(M): ”Fyra förlorade år”

Moderaterna i stadshuset menar att det är fyra förlorade år för Stockholms företagare.

– De har lyckats med konststycket att rasera företagsklimatet på bara några år och nu väntar ett hårt arbete för Moderaterna och Alliansen att vända detta. Vi ska ha landets bästa innovations- och företagsklimat och vara en ledande arena för nyföretagande i Europa. Men för att nå dit krävs en rad kraftfulla åtgärder, säger Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

(L): ”Det måste nu få ett slut”

Även Liberalerna reagerar och menar att Socialdemokraterna saknar en företagarpolitik. De vill se ett möte och att finansborggarråd Karin Wanngård (S) bjuder in näringlivet till samtal.

– Både Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Stockholm, Stockholms handelskammare och Företagarna bör få en chans att framföra vad som behövs, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Hon är även kritisk till att Socialdemokraterna svarar med att enkätundersökningen är bristfällig.

– Socialdemokraternas svar vittnar om ett komplett ointresse för företagare. De tar inte undersökningen på allvar utan försöker bortförklara den med alla möjliga medel. Företagarna upplever en mycket dålig servicenivå från staden och upplever att de styrande politikernas och därmed också tjänstemännens attityder har försämrats. Det går inte att förklara bort, säger Lotta Edholm (L).

Flera förslag

Liberalerna har flera förslag på hur man ska stimulera och förenkla för stadens företagare, bland annat vill man införa trygghetsvakter på särskilt brottsutsatta offentliga platser vid torg och köpgator. De vill också se företagsområden där det är möjligt att bygga lokaler till småföretagare och där praktikplatser och nya jobb kan växa fram.

Även Moderaterna är inne på samma linje när det gäller bostäder och trygghet.

– Studier visar att kommuner som har bäst företagsklimat också är de som lyckas bäst med integration så att vända det negativa företagsklimatet blir en ödesfråga 2018, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.