Moderaterna i Sigtuna går emot trenden – ökar sitt stöd i kommunen

Publicerad

Moderaterna tappar väljare på flera håll i landet – men inte i Sigtuna där de får ökat förtroende av invånarna. Samtidigt ser Sigtuna ut att blir den kommun i Stockholm där Socialdemokraterna tappar mest.

Moderaterna i Sigtuna ökar enligt det preliminära valresultatet med 3,6 procentenheter och ser tillsammans med alliansen ut att få ihop en majoritet för att bilda ett borgerligt styre.

Det har varit ett händelserikt år i Sigtuna kommun. Efter att Uppdrag Granskning i april 2017 kunde avslöja misstänkt vänskapskorruption inom Socialdemokraterna i kommunen har flera personer lämnat partiet.

M fortsätter styra

Det dåvarande styret splittrades och det senaste året har Sigtuna styrts av en koalition på sex partier bestående av allianspartierna, Miljöpartiet och det lokala partiet Samling För Sigtuna.

– För ganska precis ett år sedan tog vi över styret i kommunen vilket kanske också är ett skäl till varför vi har gått så bra i det här valet. För på det här året så har vi gjort stora förändringar, vi har fått saker att börja hända i den här kommunen som inte har hänt de senaste 10-15 åren, säger Olov Holst (M) kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

S i Sigtuna backar mest i länet

Enligt det preliminära resultatet förlorar Socialdemokraterna sju mandat och backar 10,4 procentenheter. Enligt nytillsatta oppositionsrådet Marie Axelsson (S) står partiet nu inför stora utmaningar internt för att bygga upp förtroendet igen. Något som hon utvecklar här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.