M-topparna: Bromsa utslussningen av flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

”Bromsa utslussningen av nyanlända till kommunerna” – det kräver 23 moderata kommunalråd i Stockholms län.

Flera moderata kommunalråd och oppositionsborgarråd i Stockholms län har skickat brev till regeringen och statsminister Stefan Löfven (S). I brevet varnar de 23 moderata kommunalråden för att de inte kan ta emot fler nyanlända i sina kommuner. De skriver att bristen på bostäder är akut och att byggreglerna måste ändras för att få ner byggtiderna.

– Vi har världens längsta bostadskö, och om vi ska lösa det här så måste vi ha en ändring som gör att vi kan bygga i snabbare takt eller att få upp tillfälliga bostäder. Som situationen ser ut nu så krockar statens tvångslag att ta emot flyktingar och plan- och bygglagen, vilken gör att det inte går att ordna fram de bostäder som staten kräver, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Bromsa utslussningen

Nu kräver de 23 moderata kommunalråden att regeringen måste bromsa utslussningen av nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd till kommunerna, och att regeringen omedelbart måste göra en översyn av byggreglerna för att korta byggtiderna.

De kräver också att kommunerna ska få långsiktiga planeringsförutsättningar att lösa situationen över tid. Enligt den nya tvångslagen blir varje kommun tilldelad ett antal flyktingar som efter två månader ska erbjudas en bostad.

– Det har gått ett halvår sedan lagen instiftades och nu är det stopp.  Det måste vara ett annat tempo i utslussningen så att vi har rimliga förutsättningar att ta emot de här personerna, säger Leif Gripestam (M).

2,2 miljoner

Det bor drygt 2,2 miljoner människor i Stockholms län, och under åren 2016-2018 har Stockholms län blivit tilldelade att ta emot 27.720 flyktingar med uppehållstillstånd. Det är drygt en procent av länets befolkning. I brevet riktar de moderata politikerna också kritik mot regeringen för att den nya lagen inte tar hänsyn till bostadsbristen när nyanlända placeras efter hur arbetsmarknaden ser ut.

– Finns det inga bostäder så finns det inga bostäder. Flyktingarna bor ju någonstans idag och staten behöver ta tillbaka frågan och fundera ut en annan väg än den tvångslag som nu råder, säger Leif Gripestam.

Av länets 26 kommuner så har Moderaterna i Sundbybergs kommun, Järfälla kommun och Stockholms stad inte skrivit under.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer