Foto: TT/Gorm Kallestad

Moderaterna vill granska lågt förtroende för äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads nya demokratiundersökning visar att endast 26 procent av stockholmarna har förtroende för äldreomsorgen. Nu föreslår moderaterna att en oberoende förtroendekommission bör granska äldreomsorgen.

– Vi har inte en politisk enighet om vad som är problemet, säger Dennis Wedin (M), gruppledare i äldrenämnden.

Äldreomsorgen har lågt förtroende hos stockholmarna, det visar Stockholms stads demokratiundersökning. Av de 80.000 personer mellan 18–79 år som svarade var det bara 26 procent som ansåg sig vara nöjda med vården som den är i dag.

Moderaterna menar att om man inte kan inte enas om vad som är problemet kommer man inte heller hitta några lösningar.

– Vi måste utgå från vad det är som är problemet och att grundproblemet är att stockholmarna inte litar på äldreomsorgen, säger Dennis Wedin (M), gruppledare i äldrenämnden.

Utomstående experter

Förtroendekommissionen ska granska förtroendet för äldreomsorgen och kan bestå av representanter från exempelvis Stockholms universitet och Stiftelsen Stockholms läns äldrecentrum, enligt förslaget.

Även lokalpolitiker och företrädare från stadsdelarnas pensionärsråd bör delta. 

Vill få igång arbetet snabbt – sträcker ut handen till majoriteten

Moderaterna vill så snart som möjligt få igång arbetet och har en vision om att vara klara med utredningen redan i juni. Man sträcker därför ut handen till majoritetspartierna för att få veta vad stockholmarna tycker är problematiskt med äldreomsorgen.

– Vi måste börja agera nu och inte under valrörelsen, säger Dennis Wedin (M).

– Vi sträcker ut handen. Vi vill se blocköverskridande överenskommelser, framför allt när det kommer till biståndsbedömningen, säger han.

Andel som har förtroende för äldreomsorgen i sitt boendeområde

Rinkeby/Kista: 33%

Spånga/Tensta: 33%

Skarpnäck: 32%

Hässelby/Vällingby: 30%

Östermalm: 30%

Bromma: 29%

Farsta: 29%

Skärholmen: 27%

Älvsjö: 25%

Hägersten/Liljeholmen: 24%

Enskede/Årsta/Vantör: 24%

Kungsholmen: 21%

Norrmalm: 21%

Södermalm: 20%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.