Det var upprörd stämning på ett stadsdelsmöte i Spånga i höstas. Foto: ur Swebbtv:s film på Youtube

Modulbygget har delat Beckomberga i två läger

Uppdaterad
Publicerad

Möten med politiker som spårar ur, grupperingar på sociala medier och debatter hemma vid köksbordet. Ett planerat boende för nyanlända i Bromma har lett till spänningar i området.

I Beckomberga i Bromma på gränsen till Spånga planerar staden att bygga modulhus – tillfälliga bostäder med 125 till 175 lägenheter för personer med uppehållstillstånd som anvisats till Stockholm.

Planerna har upprört många i området. På ett stadsdelsmöte i Spånga förra året var flera Bromma- och Spångabor närvarande. SVT Nyheter har tagit del av en film från mötet som visar en upprörd stämning bland många som var på plats.

Modulhusen i Beckomberga

 – Det här kommer skapa hat och det kommer bli ett oerhört motstånd. Jag förstår inte varför ni politiker som tar de här besluten inte gått ut och gjort en förfrågan bland oss boende. Den stora frågan är, hur ska ni skapa trygghet, undrade en man i publiken till de lokala politikerna.

En annan man som är kritisk till modulbygget blir upprörd på politikerna. Han tycker inte att de svarar på publikens frågor.

– I Sverige lever vi i en demokrati och vi som finns här har rätt att säga att detta inte är okej. Vi tänker kämpa till sista blodsdroppen för att detta inte ska genomföras, säger han.

Två olika grupper har vuxit fram

SVT Nyheter har pratat med flera boende i Beckomberga som beskriver hur det vuxit fram två olika grupperingar i området – en som är för och en som är emot boendet.

Många beskriver hur det planerade bygget blivit en vattendelare. Något som syns på sociala medier, där det skapats en grupp som välkomnar de nyanlända och en som vill stoppa det planerade modulbygget.

”Roligt att staden växer”

Daniel Hirsch bor i Beckomberga och han är med i den grupp på Facebook som välkomnar de nyanlända till området.

Daniel Hirsch välkomnar de nyanlända till Beckomberga. Foto: SVT

– Jag tycker det är roligt att staden växer och i förorten är det relativt glesbefolkat. Det är tufft för småföretagare här att få lönsamhet i sina verksamheter, blir det lite mer tätbefolkat ökar möjligheten till ett rikare samhällsliv. Det är svårt att bygga i Stockholm och därför tycker jag det är jättebra om man hittar platser att bygga på.

Han tror att oron i området beror på att många är oroliga för det som är nytt och lite annorlunda.

– Jag tror att om det kommer hit människor från andra länder och kulturer, som kanske varit med om hemska saker, då kan vi ju lära oss saker av dem. Det tror jag skapar tillit mellan människor.

Rädsla för ökad kriminalitet

Ingen av de mest aktiva i motgruppen vill ställa upp på en bandad intervju, bland annat för att de inte litar på media och för att de är rädda för att bli stämplade som rasister, säger de till SVT Nyheter Stockholm.

En man berättar att flera familjer bestämt sig för att gå ihop och betala ett väktarbolag om modulboendet blir av. De tror att kriminaliteten i området kommer att öka när de nyanlända flyttar in.

Många som är emot modulbygget i Beckomberga tror att främst ensamma män ska flytta in i lägenheterna. Foto: SVT

Enligt Stockholms stad finns det inget som tyder på att området skulle bli mer osäkert om de nyanlända flyttar till Beckomberga.

– Rent statistiskt finns det inga tecken på att det här skulle vara farligt. De flesta som kommer har varit i Sverige i flera år och alla har uppehållstillstånd, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör.

Hur bemöter ni den oro som finns?

– Jag försöker själv kolla med dem som har stora anläggningar vad de får för signaler när de nyanlända väl är på plats och jag uppfattar ingen sådan oro. Det handlar än så länge om familjer till stor del, och oftast är det etablerade personer som inte vill annat än att komma in i det svenska samhället. Många är från Irak och Syrien och flera är välutbildade, säger Fredrik Jurdell.

LÄS MER: Stockholms stad: Finns inte så många platser att välja på

Torbjörn oroar sig för kvinnosynen

Beckombergabon Torbjörn Pettersson är kritisk till att det ofta handlar om hundratals personer som ska bo på samma plats, och att staden planerar för flera boenden nära varandra i Västerort.

– Det är rätt så olämpligt att klumpa ihop en grupp likadana människor på ett och samma ställe. Det låter inte bra, speciellt då flyktingar behöver väldigt mycket hjälp när de kommer till Sverige och ska ut i samhället, säger han.

Torbjörn Pettersson tror till skillnad från Fredrik Jurdell att kriminaliteten kan komma att öka.

– Det finns en oro att de nyanlända inte ska få jobb, känna ett utanförskap och inte komma in i samhället, ändå finns det möjligheter att tjäna pengar genom att jobba svart eller någon typ av brottslighet.

Beckombergabon Torbjörn Petterson är orolig att kriminaliteten kommer att öka om modulbygget i Beckomberga blir verklighet. Foto: SVT

– Alla som kommer är inte kriminella men en liten del kan vara det och det finns en oro för det. Det andra som man är orolig för är kvinnosynen hos de nyanlända och risken att det ska hända läskiga grejer, säger han.

Dottern Elin: ”Samma problem överallt”

20-åriga Elin Pettersson håller inte med sin pappa, hon tycker att oron i området är obefogad när det kommer till kvinnors säkerhet.

– Det här med att de nyanlända skulle vara ett problem för tjejer eller ungdomar i området, det tycker inte jag är ett riktigt problem. Unga tjejer har samma problem vart man en befinner sig, det har inte med invandrare eller flyktingar att göra, säger hon.

Elin Pettersson. Foto: SVT

Hon tror att rädslan i grund botten grundar sig någon form av främlingsfientlighet.

– Man säger att människorna som kommer hit är en fara för unga men man talar inte om de män som redan finns här, svenska män.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Modulhusen i Beckomberga

Mer i ämnet