Modulhus kan byggas på Gärdet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad vill bygga modulhus för nyanlända på Gärdet. Ett besked om möjligheterna för byggandet kommer inom några veckor.

Stockholm stad har skickat en förfrågan till Kungliga Djurgårdsförvaltningen om att få bygga tillfälliga modulhus för nyanlända på Gärdet.

– Djurgårdsförvaltningen jobbar med en förfrågan som kom från Stockholms stad i slutet på förra veckan, säger Staffan Larsson vid Stockholms slottsförvaltning.

Läs även: Nu ska tusentals flytta in i tillfälliga hus

Det har varit ett hett ämne i Stockholms stadsdelar kring var bostäderna ska vara placerade. Och i år ska staden skapa bostäder åt 2.800 nyanlända. Stockholm stad har fått kritik för att inga modulhus byggs i innerstaden. Något som nu kan komma att bli verklighet.

Hur många modulhus handlar det om?

– Det vet jag inte. Men det handlar om ett relativt begränsat område, ungefär 1.400 kvadratmeter, säger Staffan Larsson.

Bedsked om några veckor

Huruvida det kan bli några modulbostäder på Gärdet är i dagsläget oklart. Djurgårdsförvaltningan kommer nu diskutera möjligheterna.

– Det finns två perspektiv att ta hänsyn till. Dels behöver vi den här typen av boenden, men Gärdet är en stadspark som skyddas enligt miljöbalken. Så nu får vi se vilka ändamål som är viktigast för den här platsen, säger Staffan Larsson.

Förvaltningen hoppas kunna ge ett svar inom 14 dagar.

Platsen skyddad av miljöbalken

Platsen som Stockholms stad vill bygga på är en nationalstadspark som är skyddad av miljöbalken.

– Platsen är ju till för att stoppa exploatering, men det går ju att göra undantag. Naturligtvis måste flyktingar ha någonstans att bo, säger Staffan Larsson.

Har ni fått in några reaktioner från boende i området?

– Några personer har mejlat och sagt att de är oroade. De undrar om detta är ett lämpligt område.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer