Moied Alsokaiery har flytt till Sverige från Syrien. Foto: Amela Mahovic / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Moieds vänner bor på asylboendet

Uppdaterad
Publicerad

Asylboendet i Fagersjö i södra Stockholm drabbades av en stor brand i helgen. Flera av Moied Alsokaierys vänner bor på det eldhärjade boendet. – Folk måste förstå att vi har flytt kriget. Vi vill inte ha några problem, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Moied Alsokaiery är själv flykting och har flytt till Sverige från Syrien. Han bor en bit bort från boendet i Fagersjö men flera av hans vänner bor där.

– Det är jättetråkigt att mina vänner råkat ut för det här. Det var en dålig morgon att vakna till, säger han.

Och att händelsen är rubricerad som grov mordbrand kommenterar han så här:

– Folk måste förstå att vi har flytt från krig. Vi vill inte ha problem.

”Försöker borra sig in”

Borta vid de brandskadade husen arbetar räddningstjänsten fortfarande för fullt när SVT:s reporter kommer till platsen.

– Brandmän står fortfarande uppe på boendets tak och försöker att borra sig in för att komma åt elden och det pyr fortfarande ordentligt här och röklukten har spritt sig över hela området, säger SVT:s reporter Amela Mahovic.

Boende: ”Förstår inte vad som händer”

Bahar Hamid har bott i området i 20 år och är mycket förvånad över det inträffade.

– I början var människorna skeptiska till att ta emot flyktingar men efter en tid vande man sig. Hela sommaren har människor kommit och grillat och bjudit med flyktingar och det har varit en väldigt trevlig stämning. Så jag förstår inte varför det här händer nu, säger hon och fortsätter:

– Det är synd om flyktingarna som kommer från kriget och över havet. De är redan utsatta hela vägen hit. De kommer till friheten och så blir det så här.

”Bara en liten grupp som gör det här”

Ingen ska ha kommit till skada i branden och Moied Alsokaiery ska försöka lokalisera sina vänner som bor på boendet för att prata om det som har inträffat.

– Vi bryr oss inte om det här. Vi vet att svenska folket är snälla och att det här bara är en liten grupp som gör det här, säger han och fortsätter:

– Vi vill ha fred och hoppas att folk kan förstå det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer