• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer:

Mordet på Fadime – ett uppvaknande

Publicerad

Imorgon är det 10 år sedan Fadime Sahindal sköts ihjäl av sin far i Uppsala. Mordet kom att bli ett uppvaknande för Sverige, hedersmord blev ett nytt berepp.

Den 21 januari 2002 blev en skakande dag för Sverige. Fadime Sahindal skjöts till döds av sin pappa i sin systers lägenhet.

Fadime Sahindal hade vägrat gifta sig med sin kusin, hon skaffade svensk pojkvän och vågade prata offentligt om det hedersrelaterade våldet, som då var ett nytt begrepp för Sverige.

När Fadime sökte hjälp hos socialen och polis så uppmanade de henne att gå hem till sin pappa igen för att reda ut problemen. Mycket har hänt sen dess.

Flera organisationer och kvinnojourer har startat, statliga pengar har satsats på utbildning och i en ny utredning så föreslås kriminalisering av tvångsäktenskap och barnäktenskap.

Fadimes pappa fick livstids fängelse för mordet på Fadime Sahindal. Men Fadime själv fick betala det högsta priset för att vilja leva ett fritt liv.

Hon är långt ifrån ensam och har fått gett utsatta flickor i samma situation ett ansikte.

På tioårsdagen efter mordet får Fadime Sahindal en park uppkallad efter sig i Uppsala, och en rad minneshögtider ska hållas.

Frida Danielsson
frida.danielsson@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glöm aldrig Pela och Fadime

Mer i ämnet