Dödsskjutningen fångas på bussens övervakningskamera. Foto: Polisens förundersökning

Mordet vid busshållplatsen i Valsta prövas i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 oktober 2020 sköts Wissem Messaoudi till döds vid en busshållplats i Valsta. En man dömdes tidigare i år för mord och fick livstids fängelse. Men i hovrätten friades han helt. Nu tas fallet upp i Högsta domstolen, skriver Dagens juridik.

Bevisningen i fallet har bestått av så kallad indiciebevisning, alltså flera bevispunkter som pekar mot samma slutsats, men hovrätten menade att det inte var uteslutet att någon annan hade kunnat begå mordet.

Hovrättsdomen överklagades av riksåklagaren Petra Lundh som ville se om Högsta domstolen kunde landa i att dessa bevispunkter räcker för att fälla för mord.

Nu är det bekräftat att Högsta domstolen meddelat prövningstillstånd i frågan om bevisvärderingen. I ett mail till SVT skriver Eva Bloch, byråchef vid Riksåklagaren, följande:

”Riksåklagaren har överklagat morddomen för att få besked om vilka krav som kan ställas på indiciebevisning för att den ska vara tillräcklig för en fällande dom och vilka riktlinjer som ska gälla vid bevisvärderingen i dessa mål. Jag är nöjd med att målet nu kommer att prövas av Högsta Domstolen.”

”Jag hoppas att det tar slut”

SVT Nyheter Stockholm har kontaktat Dahbi Messaoudi, som är pappa till Wissem, och han hade fortfarande inte fått beskedet:

– Jag är jätteglad att de har tagit upp fallet. Nu hoppas jag att vi är på rätt väg och att det tar slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.