Det var i fjol som en kvinna blev våldtagen vid Fåfängan i Stockholm. Morgan Johansson (S) vill att brottslingar som ljugit om sin ålder kan dömas hårdare. Foto: TT

Morgan Johansson reagerar på gruppvåldtäkten vid Fåfängan

Uppdaterad
Publicerad

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill att det ska gå att riva upp gamla domar och att resning ska tillåtas, rapporterar SR Ekot. – Många som såg det här fallet tyckte att det var djupt stötande och att man bör göra något åt det, säger han till Ekot

Det var i september 2015 som en ung kvinna blev våldtagen av flera pojkar under flera timmar vid Fåfängan i Stockholm.

I Hovrätten fälldes två av pojkarna för våldtäkt. Den ena pojken dömdes till sluten ungdomsvård i sex månader. Den andre, som saknade identitetshandlingar men uppgav att han var 16 år vid tiden för brottet, dömdes till sluten ungdomsvård i nio månader.

Strax därefter kom det via Interpol fram att mannens egentliga ålder var 20 år.  Hade hovrätten vetat om mannens egentliga ålder hade hans straff blivit hårdare. Men när riksåklagaren ansökte om resning i fallet sa Högsta domstolen nej.

Lagändring 2019

Morgan Johansson vill nu att en särskild utredare ska se över regelverket när det gäller resning och att det ska leda till ett förslag om lagändring som ska vara klart i juni nästa år.

LÄS MER: Uppdrag Granskning: Gärningsmannen erkände i förhör att han ljugit om sin ålder

– Det finns ingen statistik som visar hur ofta det här sker men vi har haft ett antal fall där unga män från andra länder har begått brott i Sverige och inte haft några identitetshandlingar. Alldeles oavsett hur vanligt det här är så är det en lucka som jag tycker att man bör täppa till, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson till SR Ekot.

LÄS MER: Våldtäktsfall i Stockholm

”Djupt stötande fall”

Han hoppas att lagändringen ska kunna vara på plats 2019 och tror inte att något av de andra partierna kommer vara mot det.

LÄS MER: Tre pojkar döms för våldtäkt

– Många som såg det här fallet tyckte att det var djupt stötande och att man bör göra något åt det, så jag ser framför mig en bred majoritet för detta, säger han till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.