Raja Levander, Saffa Hiyabu,Muntadher Abduljabbar och Milad Rodbar visade upp sin konst idag. Foto: Göran Strandberg

”Ögon” som ska skydda Rinkebybor

Uppdaterad
Publicerad

Idag var det invigning av mosaikkonsten i Rinkeby. Tolv ungdomar från Järva har under tre veckor arbetat med att göra konstverk av betongssuggor – så här ser de ut.

Stadsdelsförvaltningen Rinkeby-Kista erbjöd ett tiotal Järvaungdomar sommarjobb genom ett konstprojekt som är ett samarbete med Rinkeby Folkets Hus och Remakebolaget.

Tanken med projektet var att ungdomar skulle förfina gatumiljön och betongsuggor. Temat var ”ögon”, något som ska skydda Rinkebybor menar ungdomarna. Betongen är också prydda med reflexer så att cyklister inte kör in i dem.

– Det var mitt första sommarjobb och i början var det svårt men ju mer man lärde sig desto lättare blev det. Många i Rinkeby är glada att vi gjorde så fint. Nu kommer betongsuggorna stå där länge och jag kan titta på dem varje dag. Jag är riktigt stolt över mitt verk, säger Muntadher Abduljabbar.

Muntadher Abduljabbar valde ”kattögon” som motiv. De är både unika och vackra, lite som Rinkeby menar han.

– Kattögon är coola och katter är kända för sina ögon. Sedan finns det ett svart hjärta som symboliserar ondskan, den finns alltid i hjärtat oavsett hur god man försöker vara. Det som symboliserar elden eller droppen är inspiration till människan, att man ska vilja bli något och vilja göra något med sitt liv.

”Otroligt proffsigt”

Under tre veckor har ungdomarna arbetat med utsmyckningen som är gjord av återbrukat material.

– Att utsmycka nyttoting som finns i vår omgivning och göra området vackrare är ett viktigt arbete. Vi har återvänt material så som kakelplattor, tallrikar och glas. Nu har gjort något nytt av det som tidigare kanske bara skulle kasserats sade, Ulrika Eriksson, kultursekreterare i Rinkeby-Kista i sitt tal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.