De möts i språket

Publicerad

Öppna föräldrargrupper med fokus på att skapa möten mellan människor. Och samtidigt träna på det svenska språket. Det är tanken bakom Svenska med baby.

Lek, sång och samtalsträning. På Alby bibliotek träffas föräldralediga stockholmare varje vecka för att träffa nya människor. Och för att träna på det svenska språket.

– Det är roligt för min dotter. Hon får leka med andra bebisar, säger föräldrarlediga Linda.

– Jag vill träna på svenska och jag vill prata bra svenska, säger Zarah.

– Det är ett enkelt och trevligt sätt att träffa nya folk. Och det är bra för Lilly. Hon får lära sig tidigt att komma ut och träffa folk, säger Amy.

Idén kom till förra våren

Det var för ett år sedan som idén ”Svenska med baby” tog form. Två föräldralediga mammor ville använda sin lediga tid på ett bättre sätt. Resultatet blev öppna föräldrargrupper.

Nu är det föräldralediga Anna Liebietis Jacobson som håller i träffarna.

– Det handlar om att skapa mötesplatser för andra människor. Det är ett ömsesidigt utbyte och där man får träffa andra, men samtidigt få träna på språket. Och det finns inte så många naturliga mötesplatser i dag, säger hon.

Grupper i Tensta

Förutom träffarna på Alby bibliotek håller Anna också i öppna föräldragrupper i Tensta konsthall. Och alla är välkomna oavsett vilken språknivå man ligger på.

– Jag brukade gå till ett språkcafé när jag bodde i Lund. Det var roligt och jag lärde mig svenska av det. Och jag tänker att jag lär mig mer här, säger Bassem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer