MP kräver mer pengar efter översvämningarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter söndagens skyfall som ställde till stora problem i bland annat Järfälla kommun kräver nu kommunalrådet mer statliga pengar för att förebygga liknande händelser.

Järfällas kommunalråd Mikael Jämtsved (MP) går tillsammans med sin partikollega Tomas Eriksson, som är gruppledare i landstinget ut och kräver mer statliga pengar. De anser att det behöver göras större investeringar i kommunerna för att klara av ett mer extremt klimat i framtiden, och till det krävs statliga pengar menar de.

Vill öka statliga pengarna med nästan 200 miljoner

– Myndigheten för miljö och samhällsskydd, MSB, förfogar idag över 25 miljoner kronor för att medfinansiera investeringar i kommuner för att minska riskerna för bland annat översvämningar. Mängden ansökningar visar att detta inte räcker på långa vägar. Ett första steg vore att öka den summan till 200 miljoner kronor, säger Tomas Eriksson som också är ledamot i SKL, klimat och sårbarhetesberedning.

”Statligt anslag till muddringsarbete”

Igår svämmade Bällstaån över, och folk vadade och rodde över för att komma fram, och för att förhindra att det händer igen i framtiden krävs konkreta åtgärder både i Järfälla och i Stockholm, menar kommunalrådet.

– Ett ökat statligt anslag för att genomföra exempelvis muddringsarbete vore väldigt välkommet, säger Mikael Jämtsved (MP) kommunalråd i Järfälla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer