Miljöpartiet vill stoppa stora Stockholmsleder

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet lägger fram ett motförslag till regeringens proposition om det svenska transportnätet under onsdagen. Partiet kräver stopp för planeringen av två stora trafikleder i Stockholm: Österleden och Förbifart Stockholm.

”Mot regeringens proposition ställer vi en vision om ett hållbart och starkt transportsystem”, skriver MP:s språkrör Åsa Romson och trafikpolitiska talesperson Stina Bergström på debattplats i Dagens Nyheter.

-Vi ser att storstäderna har mest att vinna på att bygga ut kollektivtrafiken och minska användadet av bil, säger Åsa Romson Miljöpartiets språkrör till ABC.

Fler bilvägar löser inte köerna
Hon tillägger att mer körfält och bilvägar inte är lösningen på köer och trafikproblem utan att svaret på Stockholms trafikproblem är ett fungerade kollektivtrafiknät.

-Ur miljösynpunkt är det bättre att inte bygga fler motovägar men också för att det ger pengar över till annat som att skapa fler bostäder som Stockholm behöver, säger Åsa Romson (mp).

Bland MP:s förslag är 70 miljarder mer till järnvägar än vad regeringen begär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östlig förbindelse i länet

Mer i ämnet