En multiresistent tarmbakterie har spridits på Danderyds sjukhus. Foto: TT

Multiresistent bakterie på sjukhus

Publicerad

En multiresistent tarmbakterie har spridits på Danderyds sjukhus. Tolv patienter har drabbats av VRE, eller vankomycinresistenta enterokocker, bakterier som kan orsaka infektioner som måste behandlas med antibiotika.

VRE är en grupp tarmbakterier som ofta är ganska harmlösa men kan få fäste i sår och exempelvis urinkatetrar, enligt Folkhälsomyndigheten.

Sedan tarmbakterien upptäcktes för två veckor sedan har sjukhuset tagit till åtgärder i samarbete med Smittskydd Stockholm, en regional myndighet som arbetar för att minska smittspridning. Bland annat har hygien- och städrutiner skärpts, enligt smittskyddsläkare Per Follin.

”Ett omfattande provtagningsprogram har genomförts, vilket inneburit att smittade fall kunnat identifieras och att adekvata isoleringsåtgärder kunnat vidtas”, skriver Follin i ett mejl från Region Stockholm.

Patienterna som drabbats är utskrivna, meddelar sjukhuset på torsdagen. Provsvar visar också att andra patienter som är inlagda på den avdelning där personer drabbats, inte bär på smittan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer