Hela dvärgmungofamiljen flyttade in på Skansen-Akvariet i förra veckan. Foto: Bo Jonsson/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Mungor flyttade till Skansen – tycke direkt

Publicerad

En familj av Afrikas minsta rovdjur dvärgmungon har flyttat in på Skansen. Det är första gången djuret går att se i Skandinavien.
-De fattade tycke för varandra direkt, säger Jonas Wahlström föreståndare för Skansen-Akvariet.

-Jag är övertygad om att vi får nya små mungobarn inom tre månader. Redan igår så parade sig två stycken, säger föreståndaren Jonas Wahlström.

De små däggdjuren flyttade in på Skansens ökenanläggning i förra veckan och består av fem stycken bröder från franska Beauval och två systrar från Hagenbecks djurpark i Tyskland.

Släkten håller ihop

-Vi har skrapat ihop en liten familj där vissa kände varandra från början. Hade vid börjat med en helt ny grupp som var obesläktade kors och tvärs hade det blivit bråk, säger Jonas Wahlström, som påpekar att det är första gången som Afrikas minsta rovdjur kan ses i Skandinavien.

-Jag såg dem för några år sedan på en djurpark i Frankfurt och tänkte direkt att det var något för Skansen. Det är det absolut sötaste djuret jag någonsin sett.

Dvärgmungon lever i ökenmiljö och äter insekter, fågelägg och små gnagare (som på akvariet ersätts med hundmat). Djuret är i storlek med en råtta och har ett beteende som är snarlikt vesslors – ständigt aktiva.

-De är överallt och tar endast små korta raster där hela familjen vilar sig i en hög, säger Jonas Wahlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer