Musa Hassan är positiv till hembesöken men förstår om folk är skeptiska till att släppa in socialtjänsten i sina hem. Foto: SVT

Nyblivna föräldrar i Rinkeby får hembesök: ”Fick tips och råd”

Uppdaterad
Publicerad

14 månader gamla Safia och hennes familj har deltagit i Rinkeby hembesöksprogram och har nyligen haft sitt femte av totalt sex hembesök. Projektet finns för att jämna ut skillnaderna i barns hälsa mellan Rinkeby och andra mer välbärgade stadsdelar.

Vid varje hembesök deltar en barnsjuksköterska från BVC och en föräldrarådgivare. De arbetar i ett team för barnets utveckling men föräldrarådgivaren har ett litet större fokus på relationer och samspel medan barnsjuksköterskan har mer fokus på hälsa.

Målet med programmet är att utjämna olikheterna i barnens hälsa. Exempel på ohälsa som är vanligare i utanförskapsområden än andra områden är karies, passiv rökning och fetma.

– Föräldrarna blir nöjdare, det blir mer anpassat efter deras behov och det blir bättre kvalitet. För oss blir det ju också roligare att jobba för man märker att man kan göra ett bättre jobb. Vi har ju märkt att omsättningen på personal inte varit lika stor, säger Hanna Arvidsson som är barnsjuksköterska vid Rinkeby BVC.

I videon ovan berättar föräldrarådgivaren och barnsjuksköterskan om vikten av hembesöken.

Rinkeby hembesöksprogram

Folkhälsomyndigheten utlyste 2013 medel till projekt med inriktning mot små barn i riskmiljöer med syfte att “förbättra förutsättningarna för god psykisk hälsa bland barn som växer upp i området genom att erbjuda stödjande insatser tidigt”.

Hembesöksprogrammet i Rinkeby är ett av de projekt som beviljades medel inom den satsningen.

Rinkeby valdes ut för att de socioekonomiska indikatorerna och hälsoindikatorerna där var bland de värsta i länet. Forskarna ville undersöka om stöd till familjerna som bor där kunde ha effekt.

Stockholms stads förnyelsepris

Hembesöksprogrammet fick år 2018 Stockholms stads förnyelsepris med motiveringen:

”Det här är ett mycket gott exempel på hur nytänkande och samarbete kan ge goda effekter! Utifrån ett behov av att hitta nya vägar för att nå sin målgrupp, har denna verksamhet i samarbete med landstinget utvecklat en modell som gett tydliga resultat. Arbetet har bidragit till att skapa trygghet i föräldrarollen för nyblivna föräldrar, ökat tilliten till myndigheter samt spridit kunskap om det svenska samhället. Flera stadsdelar och även andra kommuner har börjat arbeta enligt modellen. Arbetssättet går helt i linje med stadsdelsförvaltningens värdeord: öppenhet, tillit och nytänkande.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.