Livsmedelskontrollen: ”Det är inte undersökt om det är ett ofarligt livsmedel” Foto: SVT

Skulle servera insekter på Sergels torg – stoppades av myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Ätbara insekter är en alternativ proteinkälla som fått växande uppmärksamhet senaste åren. Men livsmedelskontrollanterna är inte lika imponerade av nymodigheten. Nu har provsmakning av insekter på en tillfällig popup-restaurang i Stockholms stoppats.

Besökarna skulle få prova på ”framtidens mat” i form av frystorkade insekter och få smakprover på rätter med bland annat mjölmask, gräshoppor och syrsmjöl. Det här tyckte Livsmedelsverket och de lokala miljöförvaltningarnas livsmedelskontrollanter inte om, utan stoppade serveringen.

– Det finns ett regelverk som säger att livsmedel som traditionellt inte har ätits i Europa inte får serveras, säger Emma Nordvik, enhetschef Livsmedelskontrollen Stockholm.

”Det här är inte undersökt”

Förutom att det traditionellt inte ätits i Sverige, vad finns det för anledningar utöver det som gör att insekter inte får serveras?

– Man vet inte om det här är ett bra livsmedel. Det kan finnas risker med allergier till exempel som man inte känner till. Vissa kanske får en korsreaktion av att äta insekter. Man vet inte, det här är inte undersökt om det är ofarligt livsmedel, säger Emma Nordvik.

Tänker man annorlunda i andra EU-länder?

– Nej. Det här regelverket är gemensamt för hela EU. Insekter är ett livsmedel som inte är godkänt, säger Emma Nordvik.

Regler som gällt i 20 år

Men här i Sverige har ju insekter serverats tidigare vid restauranger på till exempel festivaler och annat?

– Då har man kanske inte frågat. Det här har gällt sedan 1997, säger Emma Nordvik.

Restaurangen serverade insekter förra året på Sergels torg. Men trots att man på Livsmedelskontrollen i Stockholm menar att restaurangen inte frågade förra året om tillstånd, så kommer arrangören inte drabbas av några konsekvenser av det.

– Nej, det tror jag inte, säger Emma Nordvik.

Ledsamt, tycker arrangörerna

Arrangören bakom popup-restaurangen är dock förvånad över beslutet att inte låta dem servera insekter.

– Framtidens mat engagerar och därför är det extra ledsamt, säger Andreas Tapper, skadedjursexpert på företaget som anordnar provsmaks-dagen på Sergels torg i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer