Nackas kommunalråd Mats Gerdau och stadskreatör Fredrika Friberg visar var konstnären Okuda ska måla på kommunens stadshus. T.v. en muralmålning av Okuda i Toronto. Foto: Sharon Mendonca/Oskar Rådehed,Nacka kommun

Nacka stadshus ska få muralmålning

Publicerad

En stor målning av den spanske konstnären Okuda San Miguel ska uppföras på en vägg på Nacka stadshus i september på kommunens muralmålningsfestival.

De två första veckorna i september kommer en muralmålningsfestival hållas i Nacka, den första i Stockholmsområdet. Ett 20-tal konstärer ska måla murar, tunnlar och nu också Nacka stadshus.

– Konst och kultur är viktigt i ett samhälle. Det får oss att reflektera och beröras, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, i ett pressmeddelande:

– Nacka är väldigt vackert, men det finns platser som kan bli ännu vackrare. Nu vill vi ge liv och färg åt döda ytor.

Det är den spanske konstnären Okuda San Miguel som ska måla en vägg på Nacka stadshus.

”Kommer se fantastiskt ut”

– Okudas konstnärsspråk präglas av geometriska strukturer och mönster i starka harmoniska färger, och han anpassar alltid verken efter den plats han är på. Jag har sett skissen, och det kommer att se fantastiskt ut på stadshuset, säger Fredrika Friberg, stadskreatör, Nacka kommun.

Skissen är inte offentlig däremot, säger man på Nacka kommun.

Andra konstnärer och platser är bland annat att kanadensiska Jarus målar en tunnel i Älta, att Maya Hayuk skapar konst på Henriksdalsmuren samt att konstnärskollektivet Videokaffe skapar interaktiv konst vid Nya gatan, centralt i Nacka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer