Motiveringen till toppplaceringen är bland annat att Nacka kommun har kombinerat bostadsbyggande och ökat naturskydd. Foto: TT arkivbild

Nacka toppar listan på Sveriges miljöbästa storstadsnära kommun

Publicerad

Nacka kommun toppar listan över årets miljöbästa kommun när tidningen Aktuell Hållbarhet, rankar landets storstadsnära kommuner för elfte året i rad.

Nacka kommun hamnar på en förstaplats för sitt miljöarbete i kategorin storstäder och storstadsnära kommuner, enligt tidningen Aktuell Hållbarhet. Motiveringen till toppplaceringen är bland annat att Nacka kommun har kombinerat bostadsbyggande och ökat naturskydd.

Enligt kommunen är framgångsreceptet lokala miljömål och ett miljöprogram för att systematiskt följa upp resultaten samtidigt som miljöarbetet anpassar sig efter lagstiftning och forskning.

På andra plats i kategorin storstäder och storstadsnära kommuner hamnar Göteborg, följt av Sigtuna och Täby i Stockholms län.

Miljöbästa kommun 2019

För elfte året i rad presenteras ”Sveriges miljöbästa kommun 2019” som är ett samarbete mellan Miljöbarometern och Aktuell Hållbarhet. Här rankas landets alla kommuner i olika kategorier bland annat storstäder och storstadsnära kommuner, större städer och kommuner nära större stad, mindre städer och landbygdskommuner. 

Helsingborg bästa kommun i landet

När samtliga av landets alla 290 kommuner rankas så hamnar Nacka på sjunde plats, där toppar Helsingborg listan. Stockholms stad hamnar på 28:e plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer