Rättegång ogiltigförklarades efter att nämndeman somnade, nu har nya domarna fallit. Foto: Carl Johan Erikson

Nämndeman somnade – sänkt straff efter ny rättegång

Publicerad

Mitt under en rättegång om ett mordförsök somnade en nämndeman. Rättegången fick tas om och nu har en av de åtalade fått ett sänkt straff.

Det var i juli som en nämndeman vid Nacka tingsrätt somnade under en pågående rättegång. Två män stod åtalade för mordförsök och misshandel. Den ene mannen dömdes till tio års fängesle och den andre till 18 månader. Men domen överklagades till Svea hovrätt och en av försvarsadvokaterna skickade med en filmsekvens som visade den sovande nämndemannen, vilket ledde till att rättegången och domen från Nacka tingsrätt fick tas om.

Nu föll de nya domarna. Det blev tio år för den huvudåtalade även vid den nya tingsrätten men för den medåtalade halverades straffet från 18 månader till åtta månaders fängelse. Brottsrubriceringen ändrades också från grov misshandel till misshandel, skriver Dagens juridik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer