Konstantin, som har varit missbrukare hela sitt vuxna liv, känner ingen missbrukarkompis som har Naloxon i fickan. Foto: SVT

160 missbrukares liv kan ha räddats

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Sprututbytes-programmet på S:t Görans sjukhus började dela ut nässprayen Naloxon, som är ett motgift som häver överdoser av heroin och fentanyl, kan uppemot 160 missbrukares liv ha räddats.

Sedan början av året har Sprutbytet på S:t Görans sjukhus delat ut Naloxon till missbrukare. Om en missbrukare har tagit en överdos av exempelvis heroin eller fentanyl så häver Naloxon överdosen. Däremot hjälper den inte mot missbrukarens narkotikaberoende.

Läkaren: ”Finns en bit kvar att gå”

I sju andra europeiska länder och i USA har Naloxon delats ut till missbrukare sen länge. I Sverige har regelverket och lagar gjort att det kommer i gång först nu.

Martin Kåberg, specialistläkare infektionsmedicin är ansvarig för sprutbytesprogrammet vid S:t Görans sjukhus. Foto: SVT

– Även Läkemedelsverket har varit positivt inställda till att införa Naloxon men det är de som har varit ytterst ansvariga för att se över regelverket och där har man tillsammans med Socialstyrelsen hittat lösningar för att man ska kunna dela ut Naloxon, säger Martin Kåberg, specialistläkare infektionsmedicin.

Han tycker att Naloxon ska delas ut på bredare front.

– Det finns fortfarande en bit kvar att gå tycker jag. Man kan börja dela ut Naloxon till andra personer som till exempel polisen, väktare och på boenden där det finns risker att det sker överdoser.

”Vi förlorar mellan 70-80 medlemmar varje år”

Brukarföreningen Stockholm arbetar för att hjälpa människor som använder narkotika med stöd, överklaganden och anmälningar. De är kritiska till att inte alla får Naloxon i samband med behandling.

– Vi förlorar ungefär mellan 70 och 80 medlemmar varje år och det är klart att det är tungt. Varje vecka är det någon man får stryka ur sin telefonbok, säger Niklas Eklund, ordförande i Brukarföreningen i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.