Smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund gav positiva besked på fredagens presskonferens. Foto: TT

Nästan hälften har nu vaccinerats i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 50 procent av den vuxna befolkningen i Stockholms län har nu påbörjat vaccinationsprogrammet mot covid-19. Det meddelade Region Stockholm på fredagseftermiddagen. Smittspridningen fortsätter att sjunka och därför avslutas nu stabsläget inom sjukvården.

Inom kort kommer över en miljon invånare att ha fått sitt första vaccin. De senaste dagarna har över 30 000 doser per dag registrerats.

– En femtedel av befolkningen har fått sin andra dos och har därmed fullgott skydd, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Stabsläget avslutas

Smittspridningen i länet fortsätter att sjunka. Antalet konstaterat smittade ligger nu på under 1 500 fall per vecka. Från och med klockan 15.00 på fredagen avslutas stabsläget inom Region Stockholm och sjukvården återgår till normalläge.

Munskyddsrekommendationer ändras

De regionala smittskyddsrekommendationerna, som går ut på söndag, förlängs inte. Från och med måndag behöver man inte längre bära munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken utan enbart under rusningstrafik. Man behöver inte heller ha munskydd när man går in i affärer.

Smittskyddsläkaren: Hösten blir betydligt bättre – men viruset kommer tillbaka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.