Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, berätta mer om undersökningen i Rinkeby-Kista. Foto: TT och Folkhälsomyndigheten

Nästan var femte person i Rinkeby-Kista hade antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

I Rinkeby-Kista hade 18 procent av befolkningen antikroppar mot covid-19 under vecka 26. Det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten gjort i stadsdelen. Att jobba inom vård och omsorg ökade sannolikheten för att ha antikroppar, liksom att bo i ett hushåll med fem personer eller fler.

Drygt 2 000 slumpmässigt utvalda invånare i stadsdelen Rinkeby-Kista erbjöds att testa sig för antikroppar. Av dem valde 530 personer att delta i studien. Resultatet av undersökningen presenterades av Folkhälsomyndigheten under torsdagen.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det vissa faktorer bland de boende i stadsdelen som ökar sannolikheten för att man har antikroppar.

– Det vi kan se är att det finns en högre sannolikhet att ha antikroppar om man jobbar inom yrken där man har många kontakter med andra människor, till exempel att man arbetar inom vård och omsorg och serviceyrken, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Att bo i ett hushåll med fem eller fler personer ökar också sannolikheten att man har antikroppar.

Inte högre andel smittade inom skola och förskola

Sannolikheten för att man smittats, och därmed har antikroppar, påverkas däremot inte av att man jobbar inom skola eller förskola, eller om man är född i ett annat land än Sverige, enligt undersökningen.

Samtidigt visar en slumpmässig undersökning bland dem som sökt öppenvård i länet att närmare 12 procent av invånarna i Stockholms län hade antikroppar vecka 24.

Mer om testningen i Rinkeby-Kista

Visa

Undersökningen genomfördes under vecka 26.

Deltagarna valdes ut slumpmässigt i befolkningen. 2 150 personer tillfrågades om de ville vara med, 530 personer svarade ja.

Andelen utlandsfödda som ingår i undersökningen är mindre än andelen utrikesfödda som bor i stadsdelen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer