Thomas Gylling lämnade över 11 000 namnunderskrifter till kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) till stöd för det inställda nationaldagsfirandet vid Smedsuddsbadet. Bilden från Smedsuddsbadet är från firandet för två år sedan, den 6 juni 2017. Foto: Maja Suslin/TToch Pia Heick/SVT

Starka protester mot inställt nationaldagsfirande vid Smedsuddsbadet

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har nationaldagsfirandet vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen lockat allt fler besökare. Men i år har Kungsholmens stadsdelsförvaltning meddelat arrangören att de måste ställa in nationaldagsfirandet, vilket väckt stora protester och lett till att 11 000 personer skrivit på en protestlista.

Sedan 2006 har Kungsholmens stadsdelsförvaltning anordnat nationaldagsfirande vid Smedsuddsbadet och Rålambshovsparken. En del av detta firande har varit Thomas Gyllings klubb Mosquito. Den har blivit en tradition för tusentals stockholmare under de sex år den funnits vid Smedsuddsbadet, och paradoxalt nog verkar den ha blivit för populär.

Förra året kom runt 10 000 personer till Smedsuddsbadet den sjätte juni – för många, menar polisen, som avrått Kungsholmens stadsdelsförvaltning från att ge Gylling tillstånd för sitt evenemang i år.

–  Vi har gjort en säkerhetsbedömning och det har blivit alldeles för mycket folk på den platsen. Vi kan inte säkra möjligheten att komma fram till platsen för att agera om det händer något då det bara finns en enda in- och utväg, säger Peter Enell, polisinspektör.

”Förbryllande att se”

Nu har drygt 11 000 personer skrivit på ett upprop till stöd för Gyllings inställda nationaldagsfirande.

– För mig har det varit förbryllande att se hur det kan gå till och vem som verkligen har mandat att bestämma över var man ska fira nationaldag, hur det ska gå till och vilka det egentligen är gjort för, säger Thomas Gylling, initiativtagare till det nu inställda nationaldagsfirandet vid Smedsuddsbadet.

Nationaldagsfirandet vid Smedsuddsbadet har bland annat riktat in sig på att många i Stockholm har vad Thomas Gylling kallar ”dubbla stoltheter”.

– Det kan handla om Stockholm och Jämtland, Stockholm och Skåne, Stockholm och Chile, Stockholm och Angola – det är ju så det ser ut i Stockholm och Sverige i dag. Nu stänger man ner detta, säger Thomas Gylling, som förstår polisen men är besviken över att staden inte erbjudit någon ny plats att ha firandet på.

Staden tittar på ny plats för firandet

I dag lämnade han över protestlistorna till Stockholms stads kulturborgarråd Jonas Naddebo (C).

– Jag är väldigt ledsen att det inte blir det här firandet i år och har försökt göra vad jag kan för att det skulle bli av. Jag tänker fortsätta jobba för att vi ska få ett nationaldagsfirande som är öppet, inkluderande och som bidrar till ett mer levande Stockholm, säger Jonas Naddebo (C), som gett kulturförvaltningen i uppdrag att titta på olika platser dit Gyllings nationaldagsfirande skulle kunna flytta till nästa år.

Andra aktiviteter finns

Det kommer fortfarande att vara nationaldagsfirande vid Rålambshovsparken och Smedsuddsbadet i Kungsholmens stadsdelsförvaltnings regi. Fokus ska ligga på aktiviteter för barn och ungdomar, och bland annat ska 450 elever från Kulturskolan uppträda under dagen och Parkteatern håller två föreställningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.