Foto: TT

Proteststorm mot Grand Hôtel efter att SD hyrt lokalen för gala

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det blev känt att Sverigedemokraterna hyrt Grand Hôtel i Stockholm för att arrangera en prisgala den 4 november har en proteststorm startat mot hotellet. Och enligt facket är det många i personalen som känner stor oro.

De är omkring 400 högerpopulister som ikväll samlas under det femstjärniga hotellets tak i Stockholm för att delta i prisgalan ”European Freedom Awards”. Egentligen hade Sverigedemokraterna velat boka Blå hallen i Stadshuset, men fick nej av säkerhetsskäl.

Partiet har enbart släppt namnen på ett fåtal gäster bland annat finns Ukips partiledare Nigel Farage och tjeckiens tidigare president Václav Klaus med. Något som väckt starka reaktioner i sociala medier.

Kontroversiell gäst

Václav Klaus, som förmodas få pris på galan, har gjort sig känd för flera uppseendeväckande uttalanden som genomsyras av stark EU-kritik, häftig kritik mot mångkulturalism och migration.

Ett av hans mer uppmärksammade uttalanden var när han ska ha förklarat Anders Behring Breiviks massaker på Utöya som ett resultat av ett alltför tillåtande samhälle. I sin roll som president var han nära att sätta stopp för EU:s Lissabonfördrag. Dessutom anses han vara en Rysslandsvän, med flera ryssvänliga uttalanden, bland annat kring konflikten i Ukraina.

– Vi vill hedra Klaus för att han är en stark EU-kritiker, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter. Själva evenemanget är ordnat av en stiftelse och det är de som bjuder in gästerna, fortsätter han.

Kritik på sociala medier

Grand Hôtels Facebooksida har fyllts med enstjärniga recensioner med tillhörande uppmaningar:

”Ge Grand Hotel en stjärna och gärna även en motivering, samt en uppmaning till eventuella framtida gäster om att ta avstånd från ett hotell som sätter egen profit framför att fördöma och ta avstånd från rasistiska, fascistiska och nynazistiska organisationer”, skriver en användare.

Budskapet verkar ha hörsammats då de enstjärniga recensionerna har ökat kraftigt i antal under torsdagen och fredagsmorgonen.

Grand Hôtels marknadschef Filip Odelius säger att han är medveten om recensionerna, men att det inte är något han har diskuterat med sina kollegor.

– Det är självklart tråkigt att få ett dåligt betyg, men det är ett öppet forum där man får tycka fritt.

Vad betyder det här för ert varumärke?

– Varje gång man får en dålig recension är det ju jobbigt och får man fler är det ännu jobbigare. Det här är självklart väldigt allvarligt eftersom en dålig recension inte är bra för vårt varumärke och ett sammantaget betyg påverkar ju eventuella framtida gäster, säger Filip Odelius.

Oroliga anställda

Bland de anställda på hotellet är det många som hört av sig till facket och uttryck både oro och stort obehag inför att behöva arbeta under galatillställningen.

– För det första tycker vi att det är förskräckligt att det över huvud taget ska komma in odemokratiska organisationer på våra arbetsplatser. Alla ska kunna känna glädje och trygghet på jobbet men så är det inte idag, säger Per Persson som är avtalssekreterare på Hotell- och reataurangfacket.

Under fredagen kommer fackförbundet att ha flera ombudsmän på plats utöver den lokala fackklubbens representanter för att se vad som händer.

– Även om det inte blir fysiska hot så utsätts många för en psykisk press bara genom att vistas i en miljö där man ska serva personer med en rent odemokratisk människosyn. En del av våra anställda kommer från andra nationer och vissa har till och med släktingar som dödades i gaskammare under andra världskriget. Att då behöva vistas i samma lokaler med personer med en människosyn från 30-talet är inget man vill göra frivilligt, säger Per Persson.

Bakom priset, European Freedom Awards, står tankesmedjan IDDE (Initiative for Direct Democracy in Europe), med täta band till partigruppen ADDE (Alliance for Direct Democracy in Europe) i EU-parlamentet.

Det är främst representanter från denna partigrupp, där Sverigedemokraterna ingår, som samlas i Stockholm på fredagen för priscerenomi och festligheter till kvällen.

Egentligen hade Sverigedemokraterna velat boka Blå hallen i Stadshuset, men fick nej av säkerhetsskäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omdiskuterad prisgala

Mer i ämnet