Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Gilbert Hällström erbjuder jobb till en person som står och dricker. Det är en av många kontakter han skapat som nattvandrare i Botkyrka. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Botkyrkas nattvandrare prisade – men för få: ”Vi räcker inte till”

Publicerad

Trots ett relativt nytt samarbete med kommunen och det kommunala bostadsbolaget går det trögt för Botkyrkas nattvandrare att engagera fler. Men nu står det klart att de får en föreningslokal och det kan förhoppningsvis vända trenden.

Gilbert Hällström har nattvandrat i Botkyrka i snart 20 år. Till sin hjälp har han ett dussintal personer – i en kommun med över 95 000 invånare.

I fjol startades ett samarbete med Botkyrka kommun och Botkyrkabyggen där ett av målen var just att engagera fler nattvandrare. Men det går trögt.

– Det har inte kommit fler av överenskommelsen, säger Gilbert Hällström.

Följ med och se hur en kväll för Botkyrkas nattvandrare kan se ut i videon högst upp.

Klart med föreningslokal

Gilbert Hällström har länge velat ha en egen samlingsplats. Något som nu blir verklighet när kommunen ordnat en föreningslokal åt dem i Norsborg.

Den kommer att delas med idrottsföreningen Norsborg FC och Gilbert hoppas att samarbetet kan locka nya krafter.

– Vi håller på att bolla med kommunen om till exempel idrottsföreningar skulle kunna få en liten slant för att hjälpa till, säger han.

Tilldelades stipendium i Adrianas ära

Nyligen fick Botkyrkas nattvandrare även Adrianastipendiet med motiveringen att de är goda förebilder och vars närvaro skapar trygghet.

Så här lät det när priset delades ut i november:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vad som fick kommunen att starta stipendiet i klippet. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Och det var just dödsskjutningen av Adriana som gav Gilbert motivationen tillbaka, efter att ha börjat tröttna på nattvandringen.

– Det gör ont i mig för varje människa som går runt och skjuter, det är fel väg att gå. Man måste hitta de här ungdomarna betydligt tidigare. Det här är ett sätt.

Nattvandrarna i Botkyrka ställer alltid upp när det uppstår en kris. Genom sin närvaro skapar de trygghet för medborgarna. De når ut till ungdomar som goda, vuxna förebilder.

De har arrangerat Blomtåget i två år för personer som drabbats av gatuvåldet och lyckats engagera hundratals personer.

Nattvandrarna gör viktiga och samhällsengagerade insatser med ungdomar i olika åldrar som sin primära målgrupp, inte minst genom att vara:

  • initiativtagare och arrangörer till Blomtåget
  • goda förebilder som tar tydligt avstånd mot våld
  • en samhällsengagerad organisation som skapar trygghet

Källa: Botkyrka kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet