Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maneter har samlats i Stockholms skärgård Foto: @travel_ons / Robin Malmsten Havervall

Stora mängder maneter i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals maneter har intagit Stockholms skärgård. Enligt Stockholms stads fiskevård var det länge sedan man såg så här många maneter längst kusterna. Det här har lockat dykare att bevittna naturfenomenet under ytan.
– Det är väldigt häftigt att få uppleva något sådant i Stockholms skärgård, säger Robin Malmsten Havervall, som dykt vid Sandhamn.

Öronmaneten, som arten heter, är i ett så kallat medusastadie som uppstår när de blir könsmogna och förökar sig. Vad boomen beror på är lite oklart, men fiskevården skriver att gynnsamma förhållanden och rätt vindar kan föra in stora mängder till kusterna.

Såhär ser det ut under bryggorna i Stockholms skärgård – fullt med maneter Foto: Stockholms stads fiskevård
Robin Malmsten Havervall har själv varit nere under ytan

Robin Malmsten Havervall har dykt på många platser runtom i världen, och jämför naturfenomenet med vad man kan bevittna under det populära dykresemålet Jellyfisk Lake i Palau, utanför Indonesien.

Maneter har samlats i Stockholms skärgård Foto: @travel_ons / Robin Malmsten Havervall

– Maneterna var överallt, även när vi tog färjan från fastlandet så såg vi maneterna från båten. Men det går inte att se hur många de faktiskt är förrän man är under ytan. Då är det otroligt häftigt. De är lite rosaaktiga så det ser väldigt fint ut också, säger Robin Malmsten Havervall.

Vad har du för tips för de som vill se maneterna?

– De som vill uppleva det här ska sätta på sig en tjock våtdräkt eftersom det är ganska kallt i vattnet, runt elva grader. Sedan är det bara att åka ut till någon skärgårdsö, säger Robin Malmsten Havervall.

Maneter har samlats i Stockholms skärgård Foto: @travel_ons / Robin Malmsten Havervall

Maneterna har samtidigt blivit ett bekymmer för de lokala fiskarna i skärgården. Enligt Stockholms stads fiskevård klagar fiskare på att det är omöjligt att lägga ut nät när maneterna är så många i antal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer