Naturreservat står i vägen för bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner har anklagats för att smita undan ett regionalt ansvar att bygga bostäder genom att inrätta naturreservat. Nu ifrågasätter både Handelskammaren och Hans Lind från KTH om kommunerna ska kunna ge naturen så starkt skydd.

I skogen ovanför Masmo tunnelbanestation finns ett hål i marken. För att förstå varför det står och gapar där måste vi förflytta oss till E4/E20 och gränsen till Gömmarens naturreservat.

Med tunnelbanen är området en bra plats för bostäder, tycker vissa. Rör inte vår natur, tycker andra.

Thomas Strid är kommunekolog i Huddinge kommun. Han menar att området är viktigt, dels för vattnet som rinner igenom det, dels för hur det bidrar till en av Stockholms så kallade gröna kilar.

– Just kring Gömmaren och Masmoplatån ligger vi i en del av grönstrukturen som man ansett vara ett svagt avsnitt, säger Thomas Strid, kommunekolog i Huddinge kommun.

Tio gröna kilar

Stockholm har tio gröna kilar. Varje kil är en remsa av sammanhängande skog och natur som sträcker sig mot innerstaden.

Idag finns 300 naturreservat i Stockholms län. Näringslivet är en av flera som börjat höja rösten mot vad de ser som överbeskyddande kommuner.

– Om man tittar på hur stor yta inom Stockholms län som är naturreservat idag så ser man att det är väldigt mycket. Då undrar man om det måste vara så stora områden. Man kan inte skydda allting från allt, säger Anna Wersäll, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare.

Bostäder ställs mot natur

I andra vågskålen ligger då bostadsbyggandet. Tidigare planerades bostäder på Masmoberget. När Gömmarens naturreservat utvidgades 2010 verkar de planerna desto mer avlägsna. Därför gapar hålet i marken över Masmo tunnelbanestation nu på oviss framtid.

– Naturreservat ska inrättas för att det finns särskilt skyddsvärd natur och jag tror inte ens att kommunerna har kompetensen att bedöma det. Det är en fråga som i första hand ska avgöras av länsstyrelsen, säger Anna Wersäll.

– Ytterst är det ju staten som måste säga att det här är bara dumheter. Det här är inga värdefulla naturområden ur ett regionalt perspektiv, det finns massor av liknande skogar än det här, säger Hans Lind som är professor vid Kungliga tekniska högskolan.

Nära till naturen populärt

Men idag kan kommunerna inrätta kommunala naturreservat på eget initiativ. Thomas Strid menar att mycket är värt att skydda, inte minst för att de som bor i kommunen vill ha naturen nära.

– Skyddet av naturen är något av det högst rankade av alla frågor bland kommuninvånarna. Skola och barnomsorg ligger högre, men naturen och tillgång till rekreationsområden ligger inte långt efter, säger Thomas Strid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.