Foto: TT

Nazistmarsch i Stockholm under lördagen

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Stockholms innerstad spärrades av under lördagsförmiddagen när hundratals nazister samlades för att demonstrera.

Det är den Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, som marscherade genom centrala Stockholm under parollen ”Stoppa främlingsinvasionen”.

Marschen gick av stapeln klockan 11:00 på Kungsträdgården och fortsatte till Mynttorget i Gamla stan.

– Det innebär att det kommer att vara avspärrat på den sträckan och för gemene man innebär det att man bör undvika att ta sig med bil genom det området runt lunchtid, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

”Ungefär 500 deltar”

Hur har polisen förberett sig?

– Som alltid när vi hanterar opinionsyttringar så skaffar vi information för vilken kompetens vi ska ha och vilka platser vi ska vara på, säger Kjell Lindgren.

Hur många kommer att delta i marschen?

– De har sagt att det kommer ungefär 500 personer.

Flera grupper motdemonstrerar

En motdemonstration kommer att arrangeras på Sergels torg vid samma tidpunkt. Några av de som kommer att delta är fackförbunden Seko Stockholm och Unga Elektriker.

Även SSU, Ung Vänster, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ kommer att delta. Polisen har dock en förhoppning om att det ska gå lugnt till.

– Polisens arbete går ju ut på att tillståndsgivna demonstrationer ska kunna genomföras. Sedan ska vi göra allt vad vi kan för att den som har en annan uppfattning ska kunna få vissa det men att det ska ske utan konfrontation, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Men är inte risken stor att det blir konfrontation?

– Jag vill påstå att när vi hade en liknande demonstration i höstas så försökte man komma åt den men det lyckades man inte med i någon större omfattning. Det är ju erfarenheter som vi tar med oss, säger Kjell Lindgren och avslutar:

– Vi kan inte utgå ifrån att det ska bli upplopp och våldsamheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer