Neddragning för ambulanserna i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanssjuksköterskor är oroade inför sommarbemanningen när man dragit ner med tio dagambulanser, medan ansvariga på landstinget tycker att resurserna ska räcka till.

– Vi räcker inte till som det är redan idag, säger Janne Kautto, ordförande för Riksföreningen Ambulanssjuksköterskorna. I helgen var det upplopp i Tensta och en brand i Norsborg, sen fanns det inga fler lediga ambulanser att skicka någon annan stans. Och nu ska man skära ner för sommaren.

Janne Kautto är bekymrad inför sommarplaneringen. Man tar som mest bort tio dagambulanser under sommaren. Sjuktransporterna kommer istället att ta över ambulansens uppdrag att färda patienter mellan sjukhus.

–Vi ser ju att man skär ner rätt mycket runt riksväg 73 som redan i dag är rätt hårt belastat och skulle behöva ordinare bemanning som är högre. Där tar man bort tre dagambulanser. Man tar även bort tre dagambulanser i Västerort som är väldigt tättbefolkat, jag tror att det här kommer att öka väntetiderna rejält, säger Janne Kautto.

En positiv sak enligt Janne Kautto är att man flyttar två ambulanser till de sommarstugetäta områdena Värmdö och Roslagen, men han säger att det inte räcker. Socialdemokraterna i landstinget är också bekymrade och har tagit upp frågan om sommarambulanser.

– Jag är oroad, säger Dag Larsson, oppositionslandstingsråd. Det kommer att bli neddragningar, man har inte tillräckligt med personal och man drar ner på dagambulanser. Så vi får tyvärr bristande ambulansservice i sommar också, och det tycker jag inte är acceptabelt.

Enligt chefläkare Anna Nergårdh ska ambulanserna ska vara i drift 9000 timmar mer än förra sommaren och det ska räcka.

– Med den planeringen som är gjord, där vi kan se att vi har de här 9000 drifttimmarna utöver förra sommaren, och kanske  framför allt att vi disponerar resurserna på ett klokt sätt i länet utifrån medborgarnas behov, så ser jag att det här kommer att fungera, säger Anna Nergårdh.

Men Janne Kautto tycker långt ifrån att det räcker till.

– Vad är värsta scenariot?

– Att vi inte räcker till, att patienter får vänta alldeles för länge och att fel patienter får vänta för länge på att få hjälp, säger Kautto.

– Tror du att det blir så?

– Jag vet att det blir så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.