De här är gänget bakom Fryshusets evenemang och konsert för att uppmärksamma Earth Hour.

En timme utan ljus – då blir det akustisk show på Fryshuset

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm pågår en mängd aktiviteter i nedsläckt och akustisk miljö under Earth Hour. På Fryshuset i Hammarby sjöstad har ungdomarna själva satt ihop ett program med både poeter, dansare och musiker.

– Earth Hour är enligt oss årets viktigaste händelse. Där visar hela världen upp hur de gör för att ta hand om planeten under mer än 60 minuter, hela året om. Nu vill vi ungdomar gå före och visa att vi bryr oss, säger Nova Andersson, 18 år.

Under den nedsläckta timmen mellan 20.30-21.30 har ungdomarna bjudit in artister för att uppmärksamma hur vi behandlar vår jord.

”Morgondagen är vår, och den är nu”

Arrangörerna menar att det är viktigt att inspirera andra unga vuxna till att skapa en positiv förändring på och för jorden, samtidigt som man har kul tillsammans.

– De är de unga som ska ta över planeten, och därför måste vi vuxna lyssna nu, säger Marianne Nordin, som är ansvarig för ungdomsatsningar på Världsnaturfonden.

De är ungdomarna som har satt ihop dagens program, men med en viss hjälp från bland andra Marianne Nordin, som poängterar det viktiga i att lyfta fram de unga på detta sätt.

– Viktigast i detta arbete är att lyssna till de unga och deras idéer och också låta de själva få ta ansvar.

Mycket händer under den mörka timmen

Det finns ingen anledning att sitta hemma och ha tråkigt under den nedsläckta timmen. På flera platser i Stockholm annordnas olika arrangemang.

På Riddarplatsen i Jakobsberg bjuder kommunen på nycircus och eldshow. Här kan man också formulera ett klimatlöfte och hänga upp i framtidsträdet.

Den som söker mer lugn och ro kan bege sig till Årsta kyrka som bjuder in till en konsert med levande ljus.

Förslag på olika evenemang under Earth Hour

  • Fryshuset Hammarby sjöstad. Ungdomarna ordnar en show som pågår mellan 19.30 – 22.30. Dansshow, unplugged artister och poeter. Konsert med bland andra Nathan K, Naod, Fatima Jelassi, Dilly D, MPL, J-strong.
  • I S:t Görans kyrka bjuds det på klimatsmart fika och en andakt med Earth Hour-kören.
  • Sollentuna kommun tänder grillen på Oxstallets utkiksplats och bjuder på ekologisk fika och äpplen att grilla. Besökaren kan även testa sin klimatpåverkan genom en ”klimatvåg” och lyssna på livemusik av Sollentuna kulturskola. Klockan 20.30 släcks strålkastarljuset och en eldshow drar i gång i mörkret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.