Foto: Stian Lysberg Solum

Nej till klinik för sprutbyte vid Gullmarsplan

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en ny klinik för sprutbyte vid Gullmarsplan stoppas helt.
– Den här platsen var mycket olämplig och ogenomtänkt, säger Gustav Johansson (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör.

Först stoppades planerna på att placera kliniken för sprutbyte i närheten av en förskola i Gullmarsplan. Men nu stoppas planerna på en mottagning vid Gullmarsplan helt. Ett förslag är nu att sprutbytetsverksamheten kommer istället att ligga i anslutning till sjukhusområden.

Moderaterna i Stockholms läns landsting och i stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör välkomnar beskedet.

Vill ha ambulerande verksamhet

– Vi har sagt att man bör undersöka andra alternativ, om man nu tycker att man måste ha ett utökat sprututbytesprogram. I så fall bör man ha ambulerande verksamhet som flyttar runt i staden, för att minska risken för att problemen biter sig kvar i ett specifikt område, säger Gustav Johansson (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör.

– Det är viktigt att rädda människor från missbruk, men vi tror inte att sprutbyte är rätt väg att gå. Planerna om ytterligare en fast verksamhet bör helt stoppas, säger Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårdslandstingsråd.

”Jag är skitbesviken”

Liberalernas Jessica Ericsson är besviken över beskedet. Hon menar att det brådskar med att få fram en ytterligare mottagning till sprututbyte.

– Jag är skitbesviken. Det har varit så mycket politisk flathet så att det här inte varit möjligt att få till. Det är jätteviktigt att vi får till det fort, för vi behöver ett sprututbyte till nu. Vid St Göran de tar emot fler patienter än vad de klarar av, säger Jessica Ericsson (L) ordförande i programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

”Utsatt grupp står utan vård”

Samtidigt är oppositionlandstingsrådet Dag Larsson (S) är kritisk till hur liberalerna skött frågan.

– Liberalerna har skött detta väldigt dåligt från första början, de har inte haft någon dialog med varken oppositionen eller de boende i området och nu ser vi dessvärre hur en mycket utsatt grupp står utan vård tills vidare, säger Dag Larsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer