Foto: SVT

Mindre kommuner rustas för att hantera IS-återvändare

Uppdaterad
Publicerad

Center mot våldsbejakande extremism har bjudit in 41 kommuner i hela landet till en så kallad kunskapsdag om att hantera IS-återvändare. De stora kommunerna har gott om resurser, rutiner och kunskaper. Men hur ska mindre kommuner, som Sundbyberg, klara av mottagandet?

De inbjudna kommunerna har haft invånare som enligt Säpo har rest till IS-kontrollerade områden, och som nu kan tänkas vilja återvända hem. Kunskapsdagen om situationen anordnas på onsdagen.

”Inga särskilda förberedelser”

Nio av de här kommunerna ligger i Stockholms län. Men medan en stor kommun som Stockholms stad har både kunskaper och rutiner för att hantera återvändarna, är frågan hur mindre kommuner har förberett sig.

– Vi har faktiskt inga särskilda förberedelser för det här, och vi vet inte om det kommer några personer hit från IS-kontrollerat område. Däremot har vi ett väl utvecklat arbete mot våldsbejakande extremism, och det är där vi ser den här frågan, säger Peter Schilling (S), ordförande för kommunstyrelsen i Sundbyberg.

Ska ge enskild hjälp

Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, sa efter mötet att han hoppas att det bidrog med en lägesbild kring IS-återvändarna och deras barn.

– Kommunerna och myndigheter har tillsammans hanterat svåra och komplexa frågor tidigare. Dimensionen här är att hela familjer har farit i väg till ett område där man utkämpat ett krig, och det avviker.

Center mot våldsbejakande extremism planerar för återkommande möten med kommunernas tjänstemän och politiker.

– Nu började vi med en uppstartsdag för de kommuner som är aktuella när det gäller potentiella återvändare. De kommunerna kommer vi också att träffa enskilt för att ge dem den hjälp de behöver om de önskar det, säger Jonas Trolle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.