Nobelcentret kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade Nobelcentret på Blasieholmen i Stockholm kan stoppas.

När remisstiden går ut idag är det flera av de tillfrågade instanserna som är mycket kritiska till bygget, bland annat länsstyrelsen.

Skönhetsrådet är en av alla som är kritiska till det planerade Nobelcentret.

– Vi har varit kritiska till det här förslaget eftersom det är för högt och för stort för den här känsliga platsen. Därmed riskerar det att förminska de viktigare byggnaderna, Nationalmuseet och slottet, säger Henrik Nerlund, kanslichef på Skönhetsrådet.

Även Stadsmuseet och Kulturförvaltningen är kritiska till Nobelcentret i dess planerade form och precis som Skönhetsrådet så avstyrker man förslaget.

”Inte acceptabelt”

Länsstyrelsen är i sitt yttrande positiv till en ny byggnad på området men menar att så som den ser ut nu så är den för hög, och om den inte blir lägre så kan länsstyrelsen komma att upphäva detaljplanen om den antas utan förändringar.

Även Folkpartiet är kritiskt.

– Den byggnad som nu föreslås är alldeles för stor och dominerande. Den förutsätter också att man river värdefulla byggnader från 1800-talet, och därför är det nuvarande förslaget inte acceptabelt, säger Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd.

”Hög arkitektur av hög internationell kvalitet”

 – Vi vet att det är ett svårt projekt och det är mitt i stadens hjärta. Vi är medvetna om att det finns andra värden inblandade i detta. Det är ju i grund och botten en avvägning mellan kulturhistoriska värden och värdet av en ny byggnad på plats. Det är en svår plats men det är en vacker byggnad med en arkitektur av hög internationell kvalitet, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet