Johan Bratt, chefläkare på Region Stockholm, säger att covid-19 är på en nedåtgående trend. Foto: Per Sjöberg/SVT, Simon Rehnström/TT

Noll covid-patienter på iva – starkt nedåtgående trend

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan pandemin startade för tre år sedan rapporterar Region Stockholm noll covid-patienter på intensiven. Men chefläkare Johan Bratt betonar att det är en ögonblicksbild som snabbt kan ändras.

Totalt vårdades under tisdagen 226 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Det innebär att det gått starkt neråt i flera veckor sedan en topp runt jul när det var över 600 patienter.

I förra veckans rapport från regionen var det en patient med covid som vårdades på intensiven, den här veckan är det noll. Och det är första gången sedan regionen började med rapporteringen för tre år sedan.

– Vid några tillfällen den senaste veckan har antalet personer på iva med covid-19 varit noll. Det följer den nedåtgående trenden som vi ser gällande smittspridning och antal som vårdas med covid-19 på sjukhusen. Jag vill understryka att detta är en ögonblicksbild och att den varierar från dag till dag och timme för timme, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Tre år sen Sveriges första fall

För exakt tre år sedan hade Sveriges första fall av covid-19 bekräftats i Jönköping. Då besökte SVT Nyheter Stockholm högisoleringsenheten på Karolinska i Huddinge där man sa att man var väl förberedda på att hantera det nya viruset.

Men bara tre månader senare, i april 2020, vårdades samtidigt 1 100 personer med covid-19 i någon form av sjukhusvård i Region Stockholm, över 200 av dem låg på intensiven.

 Se besöket från 31 januari 2020 i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här lät det när SVT besökte KS i Huddingen, 31 januari, innan pandemin bröt ut i Sverige. Medverkande är reporter Elin Angvarsson och Hedvig Glans, överläkare för högisoleringsenheten. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.