Finland vill locka stockholmare med attraktiva jobb

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska stockholmare lockas att flytta till centrala Finlands kustområde. Genom att kampanja i Stockholm vill man få utvandrade finländare att återvända, samt också övertyga svenskar att ge grannlandet en chans.

Jakobstadsregionen ligger vid Bottenviken, tvärsöver havet från Umeå, och menar att man kan locka med en fantastisk natur och havsnära boende. I dag startade en kampanj för att värva personal till en rad av regionens företag, med en tillställning på finska ambassaden i Stockholm.

– Flera av företagen här behöver tiotals nya medarbetare direkt. Många av våra företag är globala. Det finns intressanta och utmanande jobb i våra företag. Och man kan både leva bekvämare och få mer valuta för sin lön hos oss, säger Jarl Sundqvist, VD Jakobstadregionens Utvecklingsbolag Concordia.

Tillräckligt utmanande för en stockholmare

Syftet är att på sikt locka till sig fler invånare och kompetent arbetskraft till företagen i den finska regionen. Man vänder sig både till eventuella finska återflyttare som till övriga stockholmare. Och lockbetet vid sidan av jobb är alltså billiga bostäder och vacker natur.

– Själv tror jag att livet är mycket enklare, lättare, billigare och på många sätt i arbetslivet tillräckligt utmanande för en stockholmare för att bosätta sig i Jakobstadregionen, säger Jarl Sundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.