Norrtälje först i Sverige med enbart elbussar i stadstrafik

Publicerad

På måndag byts alla bussar på Norrtäljes fyra busslinjer ut mot elbussar. Norrtälje blir därmed först i landet med en helt elektrifierad stadstrafik.
– Det känns kul att kunna ge en sån satsning till Norrtälje, säger trafiklandstingsråd och SL:s ordförande Kristoffer Tamsons (M).

I Norrtälje stad finns fyra busslinjer som binder samman tätorten i kommunen – linje 651, 656, 657 och 658. Genom ett samarbete mellan SL, Norrtälje kommun och bussoperatören Nobina byts nu alla bussar på dessa linjer ut till elbussar.

– Vi ser Norrtälje som ett startskott för elbussar i hela Stockholms län. Vi vill att elbussen ska ta plats i kollektivtrafiken på ett brett sätt, inte minst i stadskärnor där vi vet att den gör mest nytta, säger SL:s ordförande och trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M).

Möjlighet att testa i liten skala

Bussarna är helelektriska och laddas i en depå över natten. De är tystare än andra bussar och körs på förnybar el vilket innebär en mer hållbar kollektivtrafik för Norrtäljeborna.

På lördagen presenterades de nya elbussarna på busstorget i Norrtälje.

– En äldre herre undrade om utsläppen och då kunde jag svara att det inte är några utsläpp. Det är härligt med folk som bekantar sig med vad som kommer att bli deras nya stadstrafik, säger Kristoffer Tamsons.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk och trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons inviger bussarna genom att ansluta en elkontakt, istället för det mer traditionella med att klippa band.

Satsningen ger SL möjlighet att prova övergången till elbussar i liten skala och lära mer inför en kommande övergång till fler elbussar i stadstrafiken framöver.

– Vi har sökt efter någonstans att få in elbussar som den bärande delen av kollektivtrafiken. Valet föll på Norrtälje för att det är en lagom stor stadsmiljö att börja i.

Även Barkabystaden i Järfälla är ett område där man har som målbild att eldrift ska vara den bärande delen av busstrafiken.

”Min ambition är att vi ska fortsätta med detta”

Vad betyder den här satsingen för kollektivtrafiken och miljön i stort?

– Norrtälje är nu först med helt elektrifierad stadstrafik, allra först i Sverige och bland de första i Europa, där elbussarna inte bara är ett pilottest utan ingår i den reguljära trafiken. Det innebär minskade utsläpp, en grönare kollektivtrafik och minskat buller.

Bussarna körs inom ramen för det befintliga trafikavtalet och satsningen pågår till juni 2021, då avtalet med Nobina löper ut.

– Min ambition är att vi sedan ska fortsätta med detta, och då inte bara med elbussar i Norrtälje utan vi ser det här som något som växer fram i Stockholms län, säger Kristoffer Tamsons.

Fakta

Visa
  • SL står för busslinjerna och varumärke för drift i linjetrafik samt anpassar trafikavtalet för att möjliggöra inköp av elbussarna.
  • Nobina köper in bussarna, ser till att vägarna är anpassade och att depån utformas så att bussarna kan ladda på natten.
  • Norrtälje kommun bidrar med kostnad för förstärkning och elkraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer