En bussmodell som testas av Nyköpings kommun. Bussarna som ska rulla på Norrtäljes gator är inte identiska med bussen på bilden. Foto: Creative Commons

Norrtälje först ut med enbart eldrivna stadsbussar

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år ska alla Norrtäljes stadsbussar bytas ut mot helt eldrivna bussar. Det beslutade politikerna i landstingets trafiknämnd på tisdagen. Norrtälje blir då den första kommunen i landet som enbart har elbussar i stadstrafiken.

På tisdagen fattades beslutet i landstingets trafiknämnd: fyra busslinjer i Norrtälje ska ”elektrifieras” till augusti 2018. Det handlar om de busslinjer som binder samman tätorten i kommunen. Samtliga fem bussar på linjerna ska bytas ut mot elbussar, vilket innebär att Norrtälje blir den första kommunen i landet med enbart eldrivna bussar i stadstrafiken.

– Det här stämmer väldigt bra med den hållbarhetsprofil som kommunen har och med de ambitioner vi har med Norrtälje stads utbyggnad. Både Norrtälje Hamn och Lommarstanden är projekt med tydligt miljötänk och båda områdena kommer trafikeras med elbussar, säger Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Tystare och renare bussar

Elbussarna är resultatet av ett samarbete mellan SL, operatören Nobina och Norrtälje kommun. Bussarna bekostas av Nobina, kommunen basar för strömförsörjningen och linjerna körs på uppdrag av SL.

– Satsningen bygger på sund ekonomi, hårt arbete, högt ställda ambitioner och ett gott samarbete med vår operatör Nobina. Den modell vi landat för satsningen hoppas jag också ska kunna lägga grunden för flera kommande steg i samma riktning, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Genom att ersätta bussflottan får man minskade utsläpp, tystare trafik och även effektivare energianvändning, enligt kommunen och landstinget.

Runt 2.000 dagliga resenärer

De fyra busslinjerna har omkring 2.000 resenärer dagligen, uppger landstinget. Planen är att elbussarna ska kunna laddas i depån och det ska alltså inte krävas några ingrepp i stadsmiljön.

Satsningen sker i spåren av försök med laddhybrider på linje 73 i Stockholm och testet med induktionsladdning på linje 755 i Södertälje. Enligt landstingets beräkningar ska införandet av elbussar bli kostnadsneutralt för SL.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer