Visa alla (3)
Visa alla (3)

Norsborgs centrum rivs – ägarna vill skapa en tryggare plats

Uppdaterad
Publicerad

Norsborgs centrum har under flera år haft problem med öppen droghandel, bilbränder och skadegörelse. Platsen upplevs som otrygg bland de boende – något de nya centrumägarna vill ändra på när de river centrumet för att göra plats åt 500 bostäder.

– Vi vill skapa trygghet för de som bor och vistas i området. Vi ska jobba bort mörka områden och tomma ytor, så som tunnelgångar och parkeringsplatser där vi haft mycket problem med bilbränder och liknande, säger Billy Üre som är ansvarig för centrumbolaget och planerna för Norsborgs centrum.

Positiva reaktioner från allmänheten

I februari förra året tog centrumbolaget Norsborg 8 över Norsborgs centrum. Sedan dess har planerna för centrumet tagits fram, bland annat genom möten med de boende i Hallunda och Norsborg.

– Vi har haft två möten med allmänheten. När vi har presenterat vår vision och våra planer har de boende varit positiva, vissa ville till och med ställa sig i kö till de nya bostäderna, säger Billy Üre.

Planen är att bygga bostadskvarter med 400-500 bostäder.

– Byggnaderna kommer att ha mellan fyra och 16 våningar. Allt ska inte se likadant ut utan det ska skilja sig och vara levande, säger Billy Üre.

Under bostäderna byggs garage och på bottenplan är det tänkt att det ska finnas handel, förskola, äldreomsorg och restauranger.

– Det ska blandas, alla ska vara välkomna.

Handlare får följa med till nya lokaler

Det befintliga centrumet och parkeringen kommer att rivas för att skapa plats åt det nya kvarteret.

Vad händer med handlarna som finns i centrumet nu?

– Vissa kommer att följa med och bli erbjudna lokaler i de nya byggnaderna. Andra, till exempel föreningarna, arbetar med kommunen för att få egen mark.

Nu väntar man på ett planbesked från kommunen och sedan ska detaljplanen för kvarteret tas fram.

– Förhoppningsvis får vi ett positivt planbesked redan i april. I den bästa världen tar detaljplanen ungefär 18 månader men det kan ta uppåt två och ett halvt år, säger Billy Üre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer