Foto: TT

Klart: KTH och amerikanska universitetet MIT ska inleda samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att KTH, Kungliga Tekniska högskolan, ska inleda ett samarbete med amerikanska universitetet MIT i Massachusetts. De båda institutionerna ska tillsammans inleda ett utbytesprogram och ett forskningssamarbete.

– Vi kommer ha möjlighet att utbyta öppen data och information med varandra, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).  

Sedan förra året har KTH tillsammans med Stockholms stad samtalat med världsberömda amerikanska universitetet MIT för att satsa på ett internationellt samarbete. I år kommer instituten att skriva på ett avtal för att inleda ett utbytesprogram där forskare från Massachusetts reser till Stockholm för att bedriva forskning.

Även forskare från Stockholm kommer att åka till MIT. Det handlar bland annat om forskningssamarbete kring segregation i olika stadsdelar och hur digital teknik påverkar människors liv i olika stadsmiljöer.

– Syftet med projektet är att utveckla Stockholm övergripande. Det finns egentligen inga gränser för vad vi kan jobba med i det här projektet, säger Sigbritt Karlsson, rektor på KTH. 

Och vad innebär det här för KTH?

– För KTH innnebär det här att vi får ett systematiskt och långsiktigt samarbete med MIT och Stockholm stad. För det första kan vi byta KTH-forskarnas resultat med MIT-forskarnas så att vi får en internationell koppling, och sen kan vi koppla det väldigt tydligt till samhällsnyttan i form av att staden kan formulera problemställningar, nyttja resultaten och skapa lösningar som innebär att alla stockholmare får ta del av en bättre stad, säger hon.

Än ett förslag

Avtalet är fortfarande ett förslag som ska tas upp i nästa fullmäktigesammanträde. Men en majoritet stöttar förslaget och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är säker på att det kommer att klubbas igenom.

Hon ser projektet som ett bra sätt för Stockholm stad att kunna utvecklas. 

– Vi kommer ha möjlighet att utbyta öppen data och information med varandra, vi kommer kunna ta del av deras forskning om artificiell intelligens som ger oss möjlighet att forska och pröva nya lösningar för staden när det kommer till behov och våra utmaningar.

– Oavsett om det handlar om framkomlighet i trafiken, segregationen i Stockholm eller klimat- och miljöfrågor, så kommer vi kunna samarbeta – vilket kan leda till fler innovativa lösningar, säger Anna König Jerlmyr (M).  

Finansieras delvis av Stockholm stad

Samarbetsavtalet kommer sträcka sig genom tre år och notan blir totalt 27 miljoner kronor. Projektet finansieras av bland annat KTH, som står för 6 miljoner kronor, och Stockholms stad som står för 15 miljoner kronor. Stockholms Handelskammare och förvaltningsbolaget Newsec går in med 3 miljoner kronor vardera.

Förra året pratade ni om att bygga ett college eller en filial här i Stockholm, vad hände med de planerna?

– Det här samarbetet är ju en vision som jag har haft länge, i framtiden ser vi gärna en sådan etablering. Men vi är inte där idag utan det är ett samarbetsavtal som är aktuellt just nu och det är ju historiskt i sig, säger säger Anna König Jerlmyr (M). 

Hör finansborgarrådet berätta mer om varför Stockholms stad finansierar projektet i klippet ovan.

MIT

Massachusetts Institute of Technology, också känt som MIT, är ett amerikanskt privatägt universitet och forskningsinstitut beläget i Cambridge i Massachusetts. Institutionen ligger i närheten av Harvard University, som också ligger i Cambridge.

MIT är framstående inom sina sex verksamhetsområden arkitektur, ingenjörsvetenskap, humaniora, konst, samhällsvetenskap och medicin. Ett stort antal nobelpristagare kommer från MIT .

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.