Barnmorskor ångrar uppsägning – hälften stannar på Danderyds sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal barnmorskor sa i höstas upp sig från Danderyds sjukhus. Men nu tar 27 av dem tillbaka sina tjänster. Orsaken? Den stora förlossningsavdelningen görs om till tre mindre enheter.

Danderyds sjukhus har avböjt en intervju på grund av det pressade läget inom sjukvården, men Maria Persson, verksamhetschef för kvinnokliniken och förlossningen, svarar på frågor via mejl.

Så många barnmorskor har anställts

Enligt henne har, förutom de 27 barnmorskor som valt att stanna kvar, fem hyrbarnmorskor bokats in de senaste veckorna. Utöver det börjar nio nya fastanställda barnmorskor att jobba på förlossningen under våren. Inom eftervården rör det sig om 18 nya barnmorskor.

Hur många fler barnmorskor skulle ni behöva?

Vi har i dagsläget cirka 20 vakanser utifrån höstens uppsägningar. Vi har vidare cirka 17 föräldralediga. För framtidens förlossningsvård planerar vi att utöka bemanningen med cirka 15 barnmorskor för att kunna genomföra nya vårdformen one-to-one care, skriver Maria Persson.

Hur bedömer ni att situationen är på förlossningen just nu?

Vi har fortfarande tre stängda rum för att anpassa oss till den bemanning vi har. Det är trots allt en relativt god stämning. Man rapporterar att man fått pusta ut under helgerna som varit då belastningen varit hanterbar. Det stora problemet nu är förstås den höga sjukfrånvaron pga pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.