Nu får cyklister köra mot enkelriktat

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det tillåtet att cykla åt båda hållen på många enkelriktade gator i Stockholms innerstad. Skyltningen i Kungsholmen och city är i stort sett klar och nu skyltas resten av stadsdelarna om. Målet är att resenärer lättare ska kunna ta sig fram med cykel.

– Jag tycker att det är bra. Dels för att man tar sig fram lättare som cyklist men också för att bilisterna förhoppningsvis blir medvetna om att man blir tvungen att dela gatumiljön med cyklister, säger Anders Bergmark.

På Kammakargatan på Norrmalm är det omskyltat och klart: Dubbelriktat för cykel men enkelriktat för bil. Efter försök på utvalda gator under sommaren, genomförs förändringen nu i hela staden och på ett fåtal gator i förorterna. Totalt handlar det om 200 kvarter.

Ska förenkla för cyklister

– Den här förändringen gör vi för att underlätta den lokala cyklingen nära hemmet, men även för att ansluta på ett enkelt sätt till de cykelstråk som finns genom hela staden, säger Per-Åke Tjärnberg, projektledare på Trafikkontoret.

Den nya vägskylten som nu sätts upp betyder att bilister och cyklister delar på körfältet, samt att cyklister kan komma körandes i en riktning som tidigare inte varit tillåten.

Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämjandet i Stockholm, välkomnar förändringen.

– Det finns ju en del situationer där det är hopplöst om man ska cykla runt hela kvarteret. Nu blir det enklare att ta den snabbaste vägen, säger han.

”Lite obehagligt faktiskt”

Men det gäller att vara uppmärksam på de nya skyltarna och på oväntade möten på gatorna.

– Jag tycker det är lite obehagligt faktiskt. De kan ju komma körandes lite hipp som haver, så man får vara lite på alerten nu, säger bilisten Anders Öhrn.

Men Lars Strömgren tror tvärt om, att de nya reglerna kommer öka tryggheten på gatorna.

– Jag tror egentligen det kommer leda till säkrare gator, för att bilarna som kör åt ena hållet kommer nu vara medvetna om att på den här gatan kan det nu komma cyklar både åt samma håll och från motsatt håll, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.